PUBLICITAT

Els ramaders estudien com fer front a la pujada del preu del pinso

  • L'aturada d'exportació de cereals de Rússia pot apujar el cost el 30%
  • La cabana ramadera gaudeix de "bona salut" per la recerca de raça bruna
P. G.
ORDINO

El sector ramader del país està preocupat per l'anunciada pujada del preu del pinso i per com poder fer front al greuge que per a ells suposarà. Així ho va manifestar ahir el president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Miquel Font. Segons Font, la situació que ha obligat a Rússia a aturar les exportacions de cereals repercuteix en el preu del pinso per engreixar els vedells. "En els mercats internacionals ja es parla d'increments del preu de cereals del 30%" va dir Font.

En el tradicional pas del bestiar cap a les pastures de la Rabassa d'Ordino, i la seva benedicció, Font va aprofitar per explicar que la cabana ramadera del país es va mantenint, i sobretot a aquesta parròquia. Tot i això, el sector continua preocupat per l'evolució de la ramaderia, per l'aturada de les exportacions de cereals i també per les pèrdues de collites al Pakistan per les inundacions. Concretament ahir es va fer el pas del bestiar de 230 caps, que romandran a la Rabassa fins que comenci la temporada de caça, moment en què es traslladaran al Parc Natural de Sorteny. El representant del sector va explicar que la cabana ramadera andorrana gaudeix "de bona salut" i que cada any va millorant gràcies al pla de recerca de la raça bruna. Pel que fa al projecte de carn de qualitat, Font el va qualificar de "consolidat".

De la seva banda, el ministre de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va fer un repàs als projectes que s'estan tirant endavant en matèria de ramaderia, com és el cas del segell d'Indicació Geogràfica Protegida per a la carn de raça bruna, que calcula que pugui estar enllestit abans de final d'any, segons va informar l'ANA. A més, Alay va explicar que les proves pilot d'importació d'animals de la Cerdanya i l'Alt Urgell per ser sacrificats a l'escorxador d'Andorra ha funcionat bé. De fet, el ministre considera que és un avantatge per als dos territoris. Miquel Font també considera que és una iniciativa positiva, perquè pot permetre que es destinin més mitjans a aquesta infraestructura.

ALLOTJAMENTS RURALS
El president dels pagesos i dels ramaders va mostrar satisfacció per l'agilitat i rapidesa amb què ha tractat el Departament de Turisme del Govern la reglamentació quant als allotjaments de turisme rural. Segons va explicar Font, l'esborrany d'aquesta normativa, que estarà formada per una llei i un reglament, es preveu que s'aprovi el mes vinent per tal que les iniciatives --ja són 18 d'establiments amb una oferta d'allotjament turístic rural-- puguin obrir l'any vinent. Un sector que s'obrirà per primer cop al país i que s'espera que sigui una aposta econòmica més. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT