PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La necessitat de sentir-se ajudat

L’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior començarà a actuar amb una vintena d’usuaris

Per EL PERIÒDIC

Aurembiaix Semis, cap de l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats.
Aurembiaix Semis, cap de l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats. | ANA /M.F.
L’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior començarà en breu a atendre una setantena de joves vulnerables. Són joves d’entre els 16 i els 25 anys que no estudien ni treballen i que, a més, tenen altres tipus de problemàtiques, i una quinzena de tutelats i extutelats, els que ja s’atenen ara i altres que puguin anar arribant.

Aquesta nova branca, que s’ha creat en aquesta legislatura i que ara serà dotada del personal necessari per al seu funcionament, s’ocupa dels joves situats en aquesta àmplia franja d’edat i que estan o han estat sota la tutela del Govern o aquells que es troben en «situació de vulnerabilitat i risc social», tal com va apuntar a l’Agència ANA la responsable d’aquesta àrea, Aurembiaix Semis. L’especialista va afegir que l’objectiu és poder «acompanyar-los i orientar-los en habilitats diverses de la vida quotidiana i garantir-ne l’emancipació i la integració social».

La creació d’aquesta àrea també suposa un enfocament diferent a la feina amb els joves, implicant-los molt més en la presa de decisions sobre el seu futur i també vol abordar la prevenció i la detecció precoç.

La previsió és que en breu es pugui començar a atendre una setantena de joves en situació de vulnerabilitat mentre que pel que fa als tutelats i extutelats ara com ara s’atenen una quinzena de joves i s’espera que aquesta xifra vagi a l’alça. L’àrea serà dotada en breu amb personal, bàsicament educadors socials, per començar a atendre les necessitats d’aquests joves. Tal com va argumentar Semis, hi ha dos grans projectes que es volen treballar, el d’atenció als joves tutelats i extutelats i l’altre és el que pretén donar suport als joves en situació de vulnerabilitat i risc social. En els dos casos es «canvia totalment el paradigma d’atenció» ja que fins ara, tal com va concretar Semis, des de l’Administració es tenia un rol més directiu «i a partir d’ara es treballarà cap a on volen anar», és a dir, quin projecte de vida tenen i els educadors els ajudaran a treballar aquests objectius, «no decidirem per ells», va remarcar la cap d’àrea.

Quatre blocs de treball

D’aquesta manera, pel que fa al primer projecte, es vol atendre aquells joves que arriben als 16 anys i ja es veu que no tornaran al seu nucli biològic i, per tant, es comença a treballar amb ells l’autonomia. Això s’abordarà a través de quatre blocs, el primer dels quals és la pròpia gestió dels pisos que el Govern té disponibles per a aquests joves –en tindrà un total de quatre, tres a Jovial i un integrat a la comunitat–. Se’ls orientarà en els diferents aspectes que suposa la vida quotidiana en un habitatge. Aquests pisos estan diferenciats entre els 16 i els 18 anys i de 18 a 21 anys, ja que el suport que reben en cadascuna de les franges d’edat és també diferent.

Un altre bloc de treball és el prelaboral ja que, tal com va constatar Semis, es van adonar que les habilitats de recerca de feina, de fer currículums o de buscar altres estudis són limitades per a molts d’aquests joves. Així, entre altres mesures, a través d’empreses, se’ls farà un acompanyament perquè puguin adquirir habilitats que els puguin ser útils en les seves relacions laborals.

El tercer bloc de treball és el suport econòmic, és a dir, se’ls dóna eines per gestionar la part econòmica perquè «puguin mantenir-se al pis i puguin pensar en el seu projecte de vida». 

Finalment, el darrer apartat és el d’història de vida. En aquest sentit, cal tenir en compte que sovint són menors que tenen carències emocionals de les figures de referència la qual cosa pot suposar que tinguin dificultats «per a la vida autònoma». Es tracta d’explicar-los la seva vida per tal que puguin començar a pair-la i «entendre-la». L’experta diu que es van adonar que quan sortien del Centre d’Acolliment d’Infants (CAI) aquests joves eren derivats a Atenció Primària però necessiten un altre tipus d’acompanyament, molt més intens.

L’àrea treballarà, també, en un segon gran projecte, el servei a joves d’entre els 16 i els 25 anys en situació de risc social, Semis va constatar que han comprovat que hi ha joves que «no tenen cap mena de projecte de futur en cap àmbit», que sovint consumeixen tòxics i que estan desvinculats de serveis com poden ser la Unitat de Conductes Addictives o Salut Mental i el que es pretén és «plantejar itineraris» amb la participació de tots els departaments del Govern implicats. Es farà el seguiment d’aquest jove, un fet que serà voluntari a partir dels 18 anys, per tal de reinserir-lo. Es tracta, en definitiva, «d’identificar la problemàtica i començar-la a gestionar a través d’itineraris» una feina que els permeti reinserir-se. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT