Taules i tots contents al Don Denis-Les Barques

El Don Denis suma el punt necessari per proclamar-se campió per tercer cop consecutiu i el Lusitans s’assegura la classificació per a L’Europa League

Per Iván Moure

Cristian Martínez surt de la banqueta en el moment del xiulet final del Don Denis-Les Barques per celebrar el títol de campió amb els seus companys, ahir. | Emilio Prenas
La victòria al primer partit de la jornada d’ahir al Centre d’Entrenament de la FAF entre el primer i el segon classificat, a falta de tres jornades per l’acabament del play-off pel títol, tenia connotacions ben oposades. Per al Don Denis FC Santa Coloma suposava proclamar-se campió i guanyar-se la plaça per a la Champions; per a l’FC Lusitans Les Barques mantenir la incertesa en l’aliró però sobretot, segellar el subcampionat que garanteix una plaça a l’Europa League. Al final, empat sense gols i tots contents. Els colomencs, perquè amb un punt ja tenien prou per revalidar el títol per tercera vegada consecutiva. A l’equip de Raúl Cañete, perquè a l’espera del resultat del Tic Tapa-UE, en el pitjor dels casos mantenia quatre punts de marge respecte del tercer lloc, propietat de l’altre conjunt de Santa Coloma. A la tarda, però, l’equip que dirigeix Emiliano González va caure amb els lauredians i d’aquesta manera deixava la plaça per a l’Europa League del pròxim estiu definitivament en mans del Lusitans.

El campió fa més mèrits per vèncer / Els 90 minuts van deixar patent que el Don Denis volia amarrar la lliga amb una victòria com a cirereta del pastís. Sobretot a la segona part, va acorralar el rival al seu camp després d’una primera part fluixa, espesa de futbol, amb la possessió del campió però les dues ocasions mal comptades que van haver-hi, per als de Cañete: un xut desviat de Riera des del vèrtex dret de l’àrea gran, quan buscava la rosca al segon pal, i una centrada de primeres de Fabio, que dimarts estrenava paternitat, a punt va estar de rematar-la al primer pal Riera però que anava a gol i Eloy va haver de refusar a amb dificultats. El resum dels primers 45 minuts acaben aquí.

A la represa, però, Nando, Xaime i Marc Pujol van posar en acció el passador teledirigit, Juanfer i sobretot Cristian Martínez, ben oberts, van buscar més profunditat a les bandes i les ocasions van començar a ploure. Al minut 49 va arribar la primera clara. El capità va tirar una falta lateral al primer pal i Juanfer Laín la va caçar amb el cap però Richy es va lluir per evitar el gol.

La persistència del Don Denis a camp rival contra un Lusitans que suava per robar la pilota però que amb ella tampoc sabia treure’s de sobre la pressió dels d’Imbernón i generar contraatacs, va donar pas a una altra gran oportunitat per al líder. Xaime Noguerol va robar la pilota a tres quarts de camp, va fer un canvi de joc per alt i en diagonal a la banda dreta, i per allà va entrar com un llamp Cristian Martínez, que es va trobar la pilota als peus perquè Mateo se la va menjar més ben posicionat, però l’internacional andorrà un pèl escorat, va definir al lateral de la xarxa.

Gol anul·lat a Nando / El Don Denis va continuar amb el setge i al minut 71, a la sortida d’un córner assajat tret per Marc Pujol al primer pal, Nando es va enlairar més que ningú per rematar de cap a gol. Va esclatar la bogeria, però va durar uns segons. L’àrbitre havia invalidat el gol per falta al porter.

A partir de llavors el líder va evitar riscos per sobre de tot i va passar a especular més amb la pilota. Al Lusitans això ja li estava bé. Les forces minvaven als dos bàndols. Així que va ser qüestió de fer passar el temps i esperar al final.

Al vestidor del campió va retrunyir el «Sí, sí, sí, la Champions ja és aquí». Al del segon, cares de mitja satisfacció que, segurament, quatre hores més tard es transformarien en alegria absoluta en confirmar-se que la UE perdia contra el Tic Tapa. Així que tots contents.

LA UE NO POT SER SUBCAMPIÓ

Andorra la Vella # El Tic Tapa va aconseguir ahir la primera victòria en el play-off i ha deixat la UE sense opcions de ser subcampió, per la qual cosa s’encomana a la Copa Constitució –juga la final contra l’Engordany el pròxim 15 de maig– per obtenir una plaça per a l’Europa League. El meta del conjunt lauredià Coca es va erigir com l’heroi del partit, en aturar un penal a Jordi Rubio quan el marcador encara era de 0-0 i va obrir la llauna, també des dels 11 metres, al minut 42.

EL CUER JA ÉS EQUIP DE SEGONA DIVISIÓ

Andorra la Vella # Partit ple de gols entre l’Assegurances Generals FC Ordino, que amb aquesta victòria s’assegura un curs més la permanència a l’elit del futbol andorrà mentre que la derrota del Penya Encarnada el converteix matemàticament en equip de Segona un any després de consumar l’ascens. Una gran primera part de l’equip ordinenc, que va anotar quatre gols i no en va encaixar cap, va deixar el partit per sentència tot i que el cuer, malgrat l’expulsió de Miguel Angelo Carvalho al minut 50 en veure la segona groga, no es va rendir fins al xiulet final.

DUEL AGITAT, RESULTAT INTRANSCENCENT

Andorra la Vella # La Adelita Engordany, ja matemàticament salvat des de fa algunes jornades, tan sols li queda la final de Copa per posar punt i final a la temporada. L’FC Encamp, de la seva banda, ja sabia abans del partit que jugaria la promoció per la permanència contra el subcampió de Segona. Així doncs el resultat passava a ser intranscendent en un duel que va acabar sent agitat, amb onze targetes grogues, una de vermella, set gols i triomf per a la Adelita. La vermella de Valera i la segona groga de Moreno van ser passat el minut 90.