PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El lloguer vacacional guanya pes entre les opcions turístiques

Cada vegada són més les persones que opten per llogar apartaments o habitacions i així treure’n un rendiment econòmic

Per LÍDIA RAVENTÓS

Turistes passegen per l’avinguda Carlemany.
Turistes passegen per l’avinguda Carlemany. | TONY LARA
Càmpings, aparthotels, albergs, hostals, pensions,... Són moltes les alternatives al clàssic cap de setmana d’hotel que ofereix actualment el Principat. Entre les noves opcions disponibles, els darrers anys ha anat guanyant força el lloguer d’habitacions o d’apartaments de particulars a turistes. L’avantatge principal és un preu més assequible i la llibertat de fer i desfer que alguns turistes prefereixen. 
 
Entre les moltes opcions que existeixen per trobar aquesta classe d’allotjaments, destaca la plataforma Airbnb –disposen de pàgina web i d’aplicació per dispositius mòbils. Es tracta d’una empresa nordamericana creada el 2008 a San Francisco on tothom que hi estigui interessat pot buscar i reservar allotjament en qualsevol part del món a través d’un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil. Les possibilitats que ofereixen són múltiples, tant si el client vol llogar un apartament per una sola nit com si desitja fer-ho per un període de temps més llarg. I pel que fa els preus, també n’hi ha per tots els gustos amb més de 34.000 ciutats diferents per escollir i 190 països, segons informa la mateixa empresa a través del seu web. 
 
Cal destacar també que aquest tipus de plataformes no només ofereixen la possibilitat de llogar allotjament als turistes, sinó que també hi ha l’opció de presentar-se com a llogater. És a dir, té una doble funció tant si el que busques és passar una estància a qualsevol part del món sense pagar un hotel com si tens un immoble i vols treure’n rendiment econòmic. Per fer-ho, és tan senzill com registrar-se al web i seguir els passos que et demanen. 
Segons indica Airbnb, només a la seva plataforma, a Andorra hi ha més de 300 allotjaments per llogar. 
 
Competència de preus
 
Així, per exemple, si busquem passar un cap de setmana a la capital per a dues persones, a través d’aquesta plataforma tenim l’opció de llogar un apartament a la zona del centre històric amb un dormitori doble, un bany, una terrassa a més de la cuina i el menjador per 45 euros (preu per una estància de dissabte a diumenge). Les mateixes dates i quantitat de dies en un hotel situat a la mateixa zona ens costa gairebé 20 euros més.
 
Aquesta diferència de preu a més de la facilitat i llibertat que proporciona el fet de llogar un apartament, per exemple, per passar un cap de setmana amb parella o amb un grup d’amics, són els principals avantatges que destaquen alguns dels usuaris que han fet ús de la plataforma. «Vam poder passar el cap de setmana al costat de l’avinguda Carlemany per un preu molt assequible», comenta una de les noies que va llogar, juntament amb sis persones més, un apartament al centre d’Escaldes-Engordany per 54 euros per cap. «Vam pagar 54 euros cada un però l’apartament tenia capacitat per 10, és a dir, que si l’haguéssim omplert ens hagués sortit per uns 38 euros», exposa. 
 
 L’opinió del sector hoteler
 
L’aparició d’aquesta nova modalitat de lloguer vacacional, així com el gran nombre d’hotels que existeixen actualment al Principat és un aspecte que preocupa al sector hoteler ja que, segons asseguren des de la Unió Hotelera (UH), hi ha més oferta que no pas demanda. El portaveu de la UH, Oscar Julian, es planteja si el nombre actual de llits que hi ha avui és sostenible per un país petit com Andorra. «O falten molts clients o sobren molts llits», sentencia. I afegeix que amb «les xifres mitjanes d’ocupació no és sostenible». 
 
Concretament, el nombre d’allotjaments turístics del país el 2015 se situava en 239 i el nombre de llits en 33.613. D’aquests, 170 són hotels, 29 apartaments turístics, 23 aparthotels, 10 hostals o residències i 7 pensions.  Cal tenir en compte a més, les 50 empreses d’explotació d’apartaments moblats per vacances (EEAM) que actualment hi ha comptabilitzades al país i que representen un total de 1.962 allotjaments i un total de 9.807 llits. Si a més hi sumem els 28 refugis de muntanya, els 8 càmpings, 1 zona d’acampada, 1 casa de colònies, 4 albergs, 6 xalets turístics i 7 allotjaments rurals, en total podem trobar més de 45 mil places disponibles entre els diferents tipus d’allotjaments del país. 
 
Envers aquestes xifres, Julian va manifestar que el problema rau en aquells allotjaments que no segueixen cap tipus de reglament perquè consideren que no juguen amb les mateixes normes i això, posa en relleu, «ens afecta notoriament». Per tant, insisteix, «caldria diferenciar entre els que ofereixen un servei de forma regularitzada i els que no». 
 
D’altra banda, el portaveu de la UH no veu amb mals ulls la creació d’aquesta classe de plataformes ja que segons exposa «dins de la demanda hi ha un tipus de client que busca una oferta diferent a la clàssica del sector hoteler i precisament aquestes plataformes donen resposta a la part de la clientela que comento». 
 
Per la seva banda, la presidenta de l’associació d’Autèntics Hotelers, Cristina Canut, remarca contundent que «el Govern ha de regularitzar el lloguer d’aquests allotjaments». «Algú que lloga un pis o una habitació està tenint uns ingressos com a persona física que cal declarar a l’IRPF», explica. Per Canut, es tracta d’habitatges que entren dins de l’oferta del mercat turístic del país i «en canvi no està registrat enlloc ni sotmès a cap tipus de reglamentació». Tot i no passar les normatives d’higiene, d’equipació de la cuina o de possibles riscos, «estan competint amb les empress que sí que passen aquests controls». 
 
La presidenta d’Autèntics Hotelers també comunica que l’increment de turistes del 2015 anunciat pel ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, «no l’hem notat perquè el pastís s’ha de repartir entre massa gent». En aquest sentit, Cristina Canut insisteix en què falta control de l’oferta turística i assegura que «el Govern fa tard perquè el ministre ja és el cinquè any que té el càrrec i coneix perfectament aquesta situació». 
 
El mateix opina el director general de l’Hotel Plaza, Xavier Teixidó, que no veu amb mals ulls la iniciativa dels nous allotjaments sempre i quan «ho tinguin tot en regla» perquè, segons explica, «hi ha gent que busca més intimitat». Remarca però, que «si no estan seguint cap regalment és injust per nosaltres». «Tothom té dret a tenir el seu negoci però cal complir una normativa» perquè, del contrari, insisteix, pot afectar negativament la imatge global del país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT