PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Generalitat apunta la Font d’Arinsal com orígen

L’àrea de Salut catalana assenyala «el circuit de recollida» com el punt de contaminació

Per marisa da costa

| TONY LARA
Ja són més de dues mil persones les que s’han vist afectades per la intoxicació massiva ocasionada pel consum d’aigua en mal estat provinent de la Font d’Arinsal i distribuïda a Espanya per l’empresa Eden. Les investigacions obertes per determinar el focus del brot se segueixen desenvolupant i no seran definitives fins, com a mínim, el proper dilluns. Tanmateix, la Generalitat ja assenyala «el circuit de recollida» com a procedència del virus que manté la línia de producció de l’empresa de la Massana aturada com a mesura de precaució.
 
El secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix, va apuntar «el circuit de recollida, embotellament o higeneïtzació de les botelles» com a procedència de la contaminació, malgrat que  la tasca d’investigació segueix el seu procediment. De fet, des del Govern es va informar la tarda d’ahir –i després de les afirmacions de Guix–, que mostres recollides a la Font d’Arinsal i a la cadena de producció han estat derivades als mateixos laboratoris catalans on la Generalitat es troba efectuant els seus estudis. Aquesta tasca coordinada entre els departaments homòlegs respon a la voluntat de seguir els mateixos paràmetres en el transcurs de l’anàlisi biològic. 
 
Els resultats dels exàmens no seran definitius fins, com a mínim, el proper dilluns. No obstant, el representant del departament de Salut de Catalunya ja va formular com a hipòtesi el fet que probablement una persona contaminada hagués pogut infectar el circuit, segons transmet l’agència Europa Press. A més, va basar la sospita de les autoritats veïnes en el fet que «les ampolles arriben precintades des d’Andorra a la distribuïdora d’Eden Springs a l’Hospitalet de Llobregat» i, d’allà, «les instal·la a les empreses sense manipular els precintes». 
 
L’argumentació de Guix va venir reforçada pel comunicat del departament que representa, on s’indicava que les investigacions a l’empresa hospitalenca no s’ha detectat cap anomalia.
 
Línia de producció aturada/ Per tal d’evitar la possibilitat que sorgeixi un nou brot com el que, en tancar-se aquesta edició, ja afectava més de 2.000 persones, i de manera paral·lela a una inspecció que s’està efectuant de manera «molt exhaustiva», la línia de producció de la societat andorrana es manté aturada. L’activitat no es reprendrà fins que els estudis, que estan tenint lloc a Girona, no permetin descartar amb total certesa la Font d’Arinsal com a punt focal del virus.
 
Els lots d’ampolles de 19 litres produïdes coincidint amb l’inici del brot, així com les posteriors, estan immobilitzades, també preventivament. A més de retirar totes aquestes ampolles de les empreses on s’havien fet arribar, Eden Springs farà una neteja de les fonts dispensadores d’aigua per tal d’evitar noves infeccions.
 
2020 afectats/ La finalitat de la compareixença d’ahir era informar de l’evolució dels afectats. Joan Guix va xifrar en més de dos milers les persones afectades pel brot de gastroenteritis desencadenat probablement del consum d’aigua envasada en mal estat, seguint el recompte dels casos notificats als serveis de vigilància neurològica catalans, que molt previsiblement augmentaran en les properes hores i a mesura que les pròpies empreses on havien arribat aquests lots intoxicats vagin informant sobre el nombre de persones de baixa.
 
En concret, es tracta de 2.020 treballadors de les 925 empreses ubicades a Barcelona i Tarragona d’on l’empresa Eden Spring España ja hauria retirat i immobilitzat el mateix divendres i com a mesura preventiva un total de 6.158 ampolles. El secretari de Salut Pública va explicar que els símptomes són «molt lleus» però podrien implicar un contagi que, per contra, només es donaria amb pràctiques higièniques no esperades.
 
El brot de gastroenteritis el provoca la presència d’un norovirus que «es transmet a través dels excrements que poden contaminar aigües o aliments», tal com va explicar Guix. 
 
Dels dos mil afectats, un de les persones va haver de ser hospitalitzada el mateix divendres i va ser donada d’alta el diumenge. Els símptomes donats són nàusees i vòmits, febrícules i diarrea que es donen en episodis d’unes 48 hores. 

Rosa Gili pregunta al Govern sobre les intoxicacions/ Arrel la intoxicació massiva desencadenada amb l’aigua en mal estat provinent de la Font d’Arinsal, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili va transmetre a sindicatura tres preguntes dirigides al Govern i concernents als controls sanitaris que s’efectuen des del Ministeri de Salut, així com també es va interessar per la data de la darrera inspecció. Per últim, vol rebre resposta sobre quines són les exigències de controls demanats en el moment de l’atorgament de l’autorització a Font d’Arinsal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT