PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La distribuïdora de l’aigua infectada acusa la Font d’Arinsal

El departament de Salut del Govern català eleva a 3.166 el nombre d’afectats pel brot de gastroenteritis

Per LÍDIA RAVENTÓS

Un treballador d’Aigua del Pirineu, la societat que explota la Font d’Arinsal.
Un treballador d’Aigua del Pirineu, la societat que explota la Font d’Arinsal. | TONY LARA
L’empresa subministradora de les garrafes d’aigua que s’han vist involucrades amb el brot de gastroenteritis, Eden Spring Espanya, acusa a Aigua del Pirineu, la societat que explota la Font d’Arinsal, de tenir la responsabilitat de la intoxicació que ja afecta a més de tres mil persones. En un comunicat emès ahir, la distribuïdora assegura que les investigacions realitzades pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya rebel·len que a les seves instal·lacions situades a l’Hospitalet de Llobregat «no s’ha detectat cap anomalia». I afegien que «la possible font del problema podria ser l’aigua de l’embotelladora de Font d’Arinsal a Andorra», tal i com ja va insinuar dilluns el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix.

Per la seva banda, el departament de Salut català va elevar ahir el nombre d’afectats pel brot a 3.166. Segons va informar l’autoritat catalana, no es tracta de nous contagis, sinó de noves notificacions de casos de persones que ja havien visitat el metge el cap de setmana. El departament de Salut català segueix per ara contactant amb les empreses que van rebre aigua distribuïda per Eden i embotellada a Andorra per tal de quantificar el nombre exacte d’afectacions. És per això que la xifra d’intoxicats pot seguir creixent les properes hores.

En aquest sentit, Eden agraïa també a través de la notificació «la diligència i estreta col·laboració» de l’àrea de Salut catalana. L’empresa espanyola manifestava també que «estem a la disposició de les autoritats catalanes i andorranes per col·laborar amb les seves investigacions» traslladant a la companyia andorrana la culpabilitat de l’origen de la contaminació.

Amb tot, des de la subministradora d’aigua van recordar que «seguim endavant amb les nostres investigacions per identificar la causa» i van subjectar que «facilitarem més informació tan aviat com estigui disponible». En aquest sentit, Eden Espanya va informar a través de les seves xarxes socials que «el proper dijous [demà] disposarem dels resultats dels anàlisis exhaustius que estem realitzant». Per la seva banda, la Generalitat va notificar que les investigacions obertes per determinar el focus del brot no seran definitives com a mínim fins el proper dilluns, malgrat que ja van assenyalar «el circuit de recollida» com a possible procedència del virus.

La Font d’Arinsal espera les anàlisis/ Mentrestant, i fins que no es coneguin els resultats de les anàlisis que s’estan duent a terme en un laboratori extern, Aigua Pirineu no vol fer declaracions als mitjans de comunicació nacionals. Per ara, la companyia manté aturada cautelarment la seva producció tot i que sosté que només hi ha una línia afectada i que l’aigua ha passat tots els controls pertinents. Segons van exposar des de l’empresa, donaran les explicacions necessàries públicament un cop es coneguin els resultats de les investigacions del laboratori especialitzat.

En tot cas, el gerent de la companyia explotadora de la Font d’Arinsal, Andreu Vilarrubla, va indicar a la cadena SER espanyola que estan preparats per afrontar possibles demandes d’indemnitzacions. I va aprofitar per aclarir que «tenim dos sistemes de envasades: el de l’envàs perdut i el de l’envàs que es recupera, que és el cas d’aquestes garrafes de 20 litres». «No s’ha donat en envasos de sis litres, de litro i mig o d’ampolles petites», va agregar.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT