PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Sergi Mas perfila les eines i l’ofici d’artesà a ‘Aspectes de l’art popular’

L’autor elogia la centralitat comercial que tenia Sant Julià

Per ESTEFANIA GRACIA

Sergi Mas presenta el seu darrer llibre ‘Aspectes de l’art popular d’Andorra’, ahir.
Sergi Mas presenta el seu darrer llibre ‘Aspectes de l’art popular d’Andorra’, ahir. | ANA / S. F.
L’escultor i escriptor Sergi Mas va presentar ahir el seu darrer llibre il·lustrat Aspectes de l’art popular d’Andorra. En l’obra es fa un recull de les diferents eines artesanes que rodejaven els Pirineus, centrant-se sobretot en les que voltaven pel Principat –i en especial a Sant Julià– ara ja fa anys. El llibre s’acompanya d’unes 150 il·lustracions fetes per Mas i evoquen la tradició i la llarga història de l’ofici d’artesà. 
 
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va agrair i felicitar a Mas per la seva publicació: «És una persona que sempre ha estat propera a Sant Julià, i en aquesta obra no només es tracta el seu art sinó també l’art de la parròquia». Vers aquest fet, Mas va destacar que quan l’ofici d’artesà era un dels més desenvolupats «i els trajectes es feien amb rucs carregats de paquets», Sant Julià era el centre dels comerços pirinencs i «la plaça s’omplia de mercaders i comerciants de tot tipus, era el centre de les compres, tot i que ara aquest s’ha traslladat a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany». Així, tenia la fama, «i merescuda, de ser un lloc de reunió i trobada dels artesans de la zona». 
 
Un treball familiar / Aspectes de l’art popular d’Andorra és un treball «col·lectiu de tota la família», va destacar Mas. Amb l’ajuda del seu nét, Hector Mas, i Txema Díaz-Torrent, el projecte es va fer viral a la xarxa i es va introduir al portal de micromecenatge Verkami, on més de 120 persones van decidir aportar el seu suport econòmic, aconseguint així sumar la xifra de 5.610 euros per poder sufragar el projecte. 
 
Una quantitat superior a l’esperada, i és que en un inici es demanava arribar als 2.500 euros, però amb els diners de més, «hem pogut fer una tirada més llarga del llibre i el meu avi ja té material per poder-ne fer un altre, que segurament es publicarà properament». 
 
Eines i oficis d’antany / El llibre es composa d’uns 20 capítols. El primer d’ells ja mostra la temàtica artesana que segueix tota l’obra. Sota el títol, Els pastors sabien que eren artesans? Mas fa una repassada per la història i el recorregut de dits personatges. 
 
Tanmateix, al llarg de les pàgines, l’autor descriu diverses eines emprades llavors i mostra les experiències i vida de «personatges artesans que he conegut i altres de quin m’han parlat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT