PUBLICITAT

Andorra la Vella

Present i futur de la FAM

L'ens desenvolupa un projecte per fer pujar corredors de la base i comptar amb representació femenina

Per JOAN JOSEP BLASCO

Òscar i Marc Casals aturen els cronòmetres després de creuar la meta de la Travessa de la Massana i Ordino.
Òscar i Marc Casals aturen els cronòmetres després de creuar la meta de la Travessa de la Massana i Ordino. | Tony Lara
La realitat diu que l’equip d’estiu de la Federació Andorra de Muntanyisme (FAM) compta només per a la temporada que comença amb tres integrants. La marxa de Xavi Teixidó treu una pota al conjunt, que continua tenint al seu germà Ferran, i a Òscar i Marc Casal com a membres. L’ens pren cartes en l’assumpte i treballa per a que en un futur no massa llunyà aquests tinguin relleu, i que presentin el mateix grau de competitivitat.
 
Els corredors amb que compta l’equip nacional aporten un grau de confiança pels resultats obtinguts els darrers anys, però s’han quedat en només tres, al contrari d’altres temporades on havien arribat fins i tot a doblar aquesta xifra. I per solucionar aquest aspecte es mira a baix, en la base, en confeccionar un projecte per a que eclosionin joves valors, ja que existeix un buit generacional. Per aquest motiu, l’ens va de la mà amb els clubs per a que els joves comptin amb un programa d’entrenaments i competició que els permeti progressar.  Com a asquer estan els Campionats del Món juvenils, que se celebraran del 29 al 31 de juliol a Gran Sasso (Itàlia), amb una cursa vertical i una Sky. «Farem un treball amb els clubs per trobar els millors joves i tenir una bona representació en aquest campionat», indica Carlos Ferrari, que agafa el càrrec de seleccionador. Al llarg de la temporada i per a guanyar-se un lloc aquests atletes prendran part en proves de la Copa d’Espanya i Catalana.
 
Són una desena els que participen a l’iniciativa, però se’ls dosificarà. «No els volem explotar», per a que no defalleixin. La federació afronta la problemàtica generacional per buscar solucions, ja que «ens adonem que no estem fent prou en aquest aspecte». La intenció federativa és que vagin pujant corredors per a que els que actualment formen l’equip nacional els puguin ajudar un cop hagin donat el salt i estiguin integrats a la selecció, perquè al cap i a la fi són els que en un futur han de ser els ocupants del conjunt sènior: «És bo que hi hagi més esportistes, i que es produeixi en diferents franges d’edat. Treballem per aconseguir-ho».
 
Un altra via en la que s’incideix és en la femenina, perquè des de la marxa de la resident francesa Stéphanie Jiménez, ja fa uns anys, que no hi ha cap dona. «El material humà el tenim, però falta que ho vulguin fer», ressalta Ferrari, per la quantitat de noies que corren per la muntanya, però aquestes «han de voler competir dins una federació» i afrontar un calendari exigent de curses. Aquesta absència de representació femenina «tinc la confiança que la tendència anirà canviant», exposa Jaume Esteve, president de la FAM, perquè «és un esport que està creixent molt últimament», sense distinció de gèneres. L’ens al seu equip d’estiu li trasllada l’estructura que compta amb el d’hivern, amb un major nombre de components. Per aquest motiu Ferran Vila i Xavi Comas s’hi integren i faran un seguiment dels joves.
 
Reptes ambiciosos / Els tres components de l’equip nacional ho tenen clar. Volen com a mínim igualar el que van aconseguir la campanya passada. Les World Series tornen a ser l’objectiu principal del curs. Teixidó estarà centrat en les curses verticals, mentre que els germans Casal en les Skyrace. L’altra cita destacada són els Campionats del Món, que se celebraran a la Vall de Boí del 22 al 24 de juliol. «Hem fet el calendari el més complert possible», indica Ferrari, amb dotze proves de la Copa del Món, i espera que els seus corredors amb la preparació que tenen  «siguin capaços de competir a l’elit d’aquest esport».
Teixidó la temporada passada va pujar al podi de la general de la disciplina de verticals de les World Series. Va ser tercer. I en aquesta ocasió apunta que va a totes. Aquest resultat «és repetible i es pot millorar. Vaig amb aquest idea. L’any passat em vaig plantejar que era un repte important ser al podi i al final va ser realitat», assegura Teixidó, que iniciarà el calendari amb la Transvulcania, a les illes Canàries, el 5 de maig. Per davant afronta sis carreres de l’especialitat i per repetir èxits és conscient que «has d’anar a moltes curses i puntuar», però aquest és un repte que agafa amb naturalitat: «No em sento pressionat. És un any per disfrutar i millorar». On hi té posades forces esperances és en la vertical dels Mundials al Pirineu lleidatà, perquè és un traçat que per «per les meves característiques m’agrada molt».
 
Els germans Casal iniciaran la temporada abans, el 30 d’abril a la Yading Skyrun, a Sichuan (Xina). «És una carrera nova i et motiva una mica més de les que són repetitives», assenyala Marc Casal, que per aquesta cita «arribo just a nivell de quilòmetres de córrer», perquè només fa tres setmanes que va iniciar els entrenaments, després d’una pretemporada que considera positiva exercitant-se en esquí de muntanya. El seu germà Òscar considera que a la cita xinesa «el problema més gran és l’altitud. A veure com ens aclimatem», ja que és la prova on s’arriba al punt més alt de la Copa del Món, fins els 4.464 metres, a l’altiplà del Tibet.
 
La temporada passada van ser capaços, en la seva primera participació, de guanyar la Transalpine, que constava de 7 etapes. Per aquest any busquen una nova fita de característiques similars, tot i que amb una menor exigència. Disputaran de l’1 al 3 de juliol la Pierra Menta d’estiu, que consta d’un recorregut de 70 km i 7.000 m de desnivell a completar en tres dies per equips de dos components.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT