PUBLICITAT

Andorra La Vella

Montobbio dóna veu a les cicatrius del poble albanès

L’ambaixador reflexiona al voltant del llegat que han deixat 800.000 búnquers del règim d’Enver Hoxha

Per EL PERIÒDIC

Manuel Montobbio i Pere Vilanova durant la presentació del llibre, ahir
Manuel Montobbio i Pere Vilanova durant la presentació del llibre, ahir | TONY LARA
L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, va presentar ahir el seu darrer llibre Búnkeres. Una obra on el diplomàtic, escriptor i Doctor en ciència política reflexiona sobre el poder, l’ànima i la llibertat de l’ésser. El llibre segueix el fil iniciat per Montobbio a Guía Poética de Albania amb una mirada reflexiva sobre l’home i l’Estat, segons ha informat l’ANA.
 
Montobbio planteja en la seva darrera publicació una reflexió al voltant del llegat que han deixat 800.000 búnquers construïts pel règim d’Enver Hoxha en un país –Albània– de poc més de dos milions d’habitants. El règim comunista es va trobar sense aliats, enfonsat en l’autarquia, enemistat amb la URSS i la Xina de Mao, i Hoxha entre el 1967 fins al 1986 va emprendre un programa de construcció de búnquers, preveient una possible invasió del petit estat europeu.  
 
Així, Montobbio –que va arribar a Albània el 2006– dóna veu a les cicatrius que el poder despòtic va deixar en un estat que havia d’afrontar un procés de transició cap a la democràcia. L’ambaixador es pregunta «fins on arriba el poder, la clau no és tant la construcció dels búnquers, sinó la construcció dels búnquers dins les persones». 
 
Com es desprèn en el llibre, durant quatre anys l’autor va observar la realitat albanesa sent el primer ambaixador designat per Espanya en aquest estat. Montobbio creu que qui té el poder «fa que tothom faci el que dicti, el dictador té vocació de gran escriptor». En aquest cas, explicat com l’art i la creació no escapen de la voluntat del poder. «Si aneu a la galeria nacional d’art de Tirana, veureu que tots els pintors havien de pintar segons un determinat format i que els cineastes havien de filmar les pel·lícules segons determinats cànons, així com els escriptors». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT