PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern apunta el procés d’embotellament com a origen del brot

Cinca assegura que és molt improbable que el problema vingui de la font

Per LÍDIA RAVENTÓS

Façana de l’edifici de l’empresa Font d’Arinsal.
Façana de l’edifici de l’empresa Font d’Arinsal. | TONY LARA
El Govern va apuntar ahir que l’origen de la contaminació de l’aigua que ha provocat el brot de gastroenteritis a Catalunya i que ja afecta a més de tres milers de persones estaria vinculat amb «aquesta línia de producció concreta», descartant així que el problema provingués de la pròpia font. Segons va indicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, el més probable és que el problema estigui vinculat a la línia de producció de les garrafes que distribuïa Eden Espanya, «ja sigui als envasos en si o a la línia de producció». 
 
Així, en la mateixa línia de les declaracions fetes aquesta setmana pel secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix, que ja assenyalava el «circuit de recollida» com a probable punt de contaminació, Cinca assegurava que «hi ha una altíssima improbabilitat que el problema provingui de la font». En aquest sentit, el ministre va recalcar que «és molt diferent tenir una partida malmesa que tenir una font que sigui l’origen de la contaminació». 
 
Amb tot, va reconèixer que el Govern està preocupat perquè «tot plegat acaba tenint un impacte sobre el nom de la planta i sobre l’esforç comercial que està fent». «Tan de bo finalment el brot no tingui res a veure amb la planta, o com a mínim només afecti a una producció concreta», va desitjar. I va demanar «prudència» fins que es coneguin els resultats del laboratori.
 
Cinca també va subjectar que tant les analítiques diàries que realitzava l’empresa com els controls periòdics que duia a terme el Govern no havien detectat cap anomalia. Malgrat això, va remarcar que l’origen del brot és a causa d’un virus i que la normativa europea només obliga a fer anàlisis que detectin bacteris. 
 
De moment, i com a mesura de precaució, tota la producció de Font d’Arinsal envasada des del passat 29 de març s’ha intervingut i no es podrà comercialitzar fins que no es resolgui el cas. Pel que fa a la línia concreta de producció de les garrafes destinades a l’empresa distribuïdora, Eden Espanya, està totalment clausurada. 
 
3.300 afectats/ El ministeri de Salut va elevar ahir a 3.300 el nombre d’intoxicats per beure aigua embotellada en garrafa a la planta d’Arinsal. Així, el ministre portaveu va confirmar que no hi ha cap afectat al Principat ja que, segons va explicar, «no es comercialitza aquest format a Andorra». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT