PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra se situa entre els primers països amb major índex d’obesitat

Juntament amb Turquia, el Principat encapçala la llista d’estats europeus amb més sobrepès, amb tres de cada deu persones

Per EL PERIÒDIC

Uns ciutadans que pateixen sobrepès.
Uns ciutadans que pateixen sobrepès. | TONY LARA
Que els infarts siguin la principal causa de mort al país sembla menys increïble si és té en consideració que l’obesitat, una de les principals malalties de caràcter cardiovascular, té molta presència entre els adults del Principat. Andorra, amb el mateix percentatge que Turquia, encapçala la llista que classifica els països encabits geogràficament a Europa pel nombre de persones que hi pateixen de discapacitat. Tres de cada deu adults són obesos.
 
Per gènere, la xifra de dones que pateixen d’aquesta malaltia a Andorra supera la dels homes. Mentre que al sector masculí són el 28,5% del total els que s’inscriuen entre les persones amb un pes molt superior a l’estimat adequat, el percentatge femení és del 30,5%. La mitjana entre ambdues faccions desemboca en una població en què el 29,5% dels membres supera amb escreix els quilograms que s’adequarien a la seva composició física.
 
Els números, de per si, són alarmants. La qüestió, però, s’agreuja quan aquests nombres es comparen amb els percentatges dels països veïns, basats en una dieta –mediterrània– similar i on els hàbits i costums no es distancien tant com es podrien allunyar amb els estats del nord, on els menjars de cullera tenen presència durant períodes temporals més perllongats i on, per contra, se situen més de cinc punts per sota del Principat. Just a l’altra banda d’ambdues fronteres, el percentatge de població afectat d’obesitat és lleugerament inferior al 24%: 23,9% a França, 23,8% a Espanya. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT