PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nombre d’afectats pel brot de gastroenteritis ja frega els 3.400

Marfany manté que la principal causa apunta a les garrafes d’Eden

Per L. R

Les persones afectades pel brot d’intoxicació ja freguen els 3.400.
Les persones afectades pel brot d’intoxicació ja freguen els 3.400. | TONY LARA
El Departament de Salut va emetre ahir un darrer balanç sobre el nombre d’afectats pel brot de gastroenteritis especificant que ja són 3.399 els casos registrats d’intoxicació. Des de dijous, la xifra ha ascendit en 21 persones més, un fet que denota un estancament en l’aparició de nous casos comparat amb els darrers dies. 
 
La investigació per determinar l’origen del brot encara continua activa, tot i que com ja s’ha anat informant, un estudi independent d’Eden (la distribuidora de l’aigua infectada) suggereix que la causa es troba a la planta embotelladora de Font d’Arinsal. 
 
Vers aquest fet, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va matisar ahir durant la Marató de donació de sang que les mostres «ja s’han portat al laboratori i quan sapiguem els resultats es farà la valoració i intentarem veure si som capaços de detectar el lloc o el problema». 
 
Tot i això, «sembla que l’evidència és bastant clara: l’afectació és possible que vingui de les garrafes d’Eden». A més, «val a dir que les normatives, evidentment, no recullen aquest tipus d’analítiques de virus, però en els casos precedents on ha passat algun fet similar s’apunta cap a la neteja dels bidons reutilitzables», va puntualitzar el ministre de Salut.
 
Recerca de culpables / Marfany també va matisar que en aquests temes «ja se sap que sempre es busquen resposnables o culpables». Però clar, «fins que no tinguem les analítiques no ho podem afirmar del cert, tot el que es pugui dir ara són hipòtesis i conjectures». A més, el ministre de Salut creu que sempre s’avança a criminalitzar o buscar culpables «sense arribar a tenir les evidències científiques que demostrin on ha estat la falla, si és que hi ha sigut». 
 
Ingrés / Fins dijous, el nombre d’afectats que van haver de ser ingressats a l’hospital era de 6, tots ells, però, van resultar ser casos lleus i en poques hores van ser donats d’alta. 
Els afectats segueixen plantejant la possibilitat de reclamar fins a 150 euros a Eden per cada dia que van estar impedits a causa de la intoxicació. Així ho ha expressat en reiterades ocasions el col·lectius d’abogats de Ronda, que ha recomanat organitzar una plataforma per poder negociar amb l’empresa distribuidora el pagament de les corresponents compensacions i indemnitzacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT