PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El MoraBanc vol una compensació si se suprimeix el cànon d’accés a l’ACB

L’entitat tricolor reclamaria una part del que va pagar fa dos anys en cas que tiri endavant la modificació

Per ALBERT CANES

Thomas Schreiner parla amb Shawn Jones, en un partit del MoraBanc d’aquesta temporada al Poliesportiu.
Thomas Schreiner parla amb Shawn Jones, en un partit del MoraBanc d’aquesta temporada al Poliesportiu. | TONY LARA
La política d’ascensos a l’ACB pot canviar molt de cara a aquest estiu. Segons va avançar elnortedecastilla.es, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), organisme encarregat de garantir la lliure competència i regular els mercats i sectors productius de l’economia espanyola per protegir als consumidors, va emetre un sentència favorable a la supressió del canon per accedir a l’ACB des de la lliga LEB Or. 
 
Aquest és un primer pas per facilitar l’ascens a la Lliga Endesa, la qual només ha patit dos canvis d’equips en els darrers quatre anys (el MoraBanc Andorra la temporada passada i l’Iberostar Tenerife el 2012). Això podria portar a l’ascens de tres equips aquesta temporada: El Quesos Cerrato Palencia, el qual ja té assegurat l’ascens directe, l’Ourense, que té un contracte signat amb l’ACB que garanteix la seva participació la temporada 2016-2017 després dels problemes que es van donar l’estiu passat, i un mes que sortirà dels play-off que s’estan disputant des de la setmana passada. 
 
Un dels ‘però’, i que afecta directament al MoraBanc, per a no tirar endavant amb aquesta modificació  que permetria una Lliga ACB més oberta és la injustícia que suposaria per als equips que l’han hagut de pagar els passats anys, com és el cas del club tricolor. «És evident que les normes em semblen fora de lloc, però per ser a l’ACB les havíem de complir. El que no farem ara és treure la norma quan nosaltres la vam complir fa dos anys. Si s’han de treure, evidentment que hi ha d’haver una compensació pels clubs que sí que han fet aquesta despesa», explicava el director general del MoraBanc, Francesc Solana, que comentava que l’entitat del Principat forma part d’una comissió formada per diferents clubs de la Lliga que estava pendent d’aquesta resolució i la qual es reunirà demà per tractar el tema. «L’ACB està amb nosaltres en això, hem de ser compensats perquè el vam pagar fa dos anys. Hi ha equips que ho van fer fa vuit anys i ja ho tenen amortitzat. Nosaltres no, ho estem fent», indicava el directiu per justificar la seva reclamació.
 
Una lliga de 19 equips / Encara s’ha de veure com es desenvoluparà les inscripcions dels equips que pugen, però amb aquest resolució del CNMC les possibilitats augmenten considerablement que els clubs reuneixin els diners per ascendir ja que s’estalviarien 3.782.789 euros corresponents al cànon. Solana, però, recorda que amb el canvi no hi ha seguretat d’ascens: «No només s’ha de complir amb el cànon. L’any passat l’Ourense no puja per no pagar-lo, sinó perquè no compleix amb l’auditoria. Tothom pensa que aquest és l’únic impediment i no és així. S’han de complir vàries normes. Hem de veure quins equips pujaran i qui té opció i qui no». 
 
En cas que finalment es produïssin tres ascensos, que no és segur tot i que s’elimini el cànon d’accés a l’ACB, possiblement la Lliga passaria a comptar amb 19 equips en comptes del 18 actuals. «Ens podem trobar amb una lliga de 19, però tampoc sabem si tots els clubs de l’ACB seguiran, perquè n’hi ha que tenen problemes i no està clar que segueixin», assenyalava el director general del BCA, que recordava la situació que travessa, entre altres, el Baloncesto Sevilla, que ja l’estiu passat va estar a punt de quedar fora de la Lliga Endesa. L’ACB es pronunciarà durant els propers dies sobre aquest tema i s’espera que s’esclareixi més el futur de la competició.
 
El moment actual de l’equip / A banda de la situació amb el cànon de l’ACB, Solana va parlar sobre l’estat del conjunt, del qual espera una reacció important en el vital enfrontament d’aquest diumenge davant el Fiatc Joventut: «Tenim un partit importantíssim per al club, l’afició i els jugadors. És un duel que decidirà moltes coses de cara al final de temporada i hem de posar els cinc sentits, preparar-ho molt bé per fer un bon partit i guanyar, que ho necessitem». 
Sobre l’absència de Víctor Sada en el partit a Gran Canària, Solana recalcava la justificació de Joan Peñarroya: «Que jo sàpiga no hi ha cap problema personal entre ells. Està clar que el Joan demana una mica més. No estava content amb el seu rendiment i l’ha deixat fora, no hi ha res més que això. L’únic que esperem des del club és que el Víctor tingui una bona reacció». Diumenge es veurà si Sada haurà fet una bona feina durant la setmana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT