PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Paraguai s’estrena al Dakar i segueixen fora Xile i Perú

El ral·li, que es desenvoluparà del 2 al 14 de gener de l’any vinent, també transcorrerà per Argentina i Bolívia

Per EL PERIÒDIC

Peterhansel supera un riu a Argentina en la passada edició.
Peterhansel supera un riu a Argentina en la passada edició. | A. Lavadinho
Els pilots andorrans no falten mai a la cita del Ral·li Dakar, el raid més prestigiós del planeta. L’any vinent també hi seran presents, en una edició que presentarà novetats en el seu recorregut. Com la presència per primera vegada de Paraguai, des d’on es prendrà la sortida. En canvi, Xile i Perú tornen a ser absents. Es disputarà del 2 al 14 de gener. 
 
Els organitzadors encara no han donat detalls concrets del traçat definitiu, però sí a grans trets el que serà la pròxima edició. Seran 9.000 quilòmetres a completar, la meitat d’ells per carretera i de pistes inèdites. Paraguai serà el 29è país pel que passa la prova. El lloc de sortida canviarà respecte del que és habitual, Buenos Aires, per anar a la capital guaraní, Asunción. La presència del nou país «ens permet descobrir tota una part de la geografia, en particular en nord de Bolívia», indica Marc Coma, director esportiu de la cursa. La presència boliviana augmentarà, amb cinc etapes i dia de descans a La Paz: «Descobrirem el llac Titicaca i la sorra d’aquesta zona. Té molt potencial i serà un Dakar més exòtic, amb més aventura». Després el raid passarà a Argentina, on conclourà a la seva capital. «Una de les raons per les quals el Dakar s’ha consolidat a Sud-amèrica és gràcies a Argentina. Acabar a Buenos Aires és una forma de reconèixer-ho. No ho podem oblidar».
 
Com va succeir l’any passat, es produeix la baixa de Xile, amb el que no s’ha arribat a un acord. «Per a que el Dakar estigui en un país necessita el suport al 100% del govern i lògicament acompanyat amb un pagament econòmic. I aquestes dues situacions no s’han reunit a Xile», remarca. Qui tampoc torna és Perú, degut al procés d’eleccions que s’està produint al país andí. «Estan en període electoral i és difícil concretar alguna cosa. Fins que no hi hagi un nou govern, l’interlocutor amb el que et trobaràs no té lògica», indica Coma, assenyalant que per fer més moviments «hem d’esperar al canvi de govern i negociar amb qui accedeixi al càrrec. Hi ha alguns candidats que han dit que estan a favor del Dakar i això sempre és important per a nosaltres».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT