PUBLICITAT

Andorra la Vella

Com allunyar als fills de les drogues

La psicòloga Laura Fité donarà demà algunes eines per ajudar als pares en aquesta prevenció

Per Ivan Álvarez

Patty Bafino i Laura Fité preparen la xerrada de demà a La Central, ahir.
Patty Bafino i Laura Fité preparen la xerrada de demà a La Central, ahir. | comu andorra la vella
Responent al neguit d’alguns pares i mares que s’han adreçat a La Central, al Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella, per demanar informació al voltant del tema de les drogues, s’ha organitzat per demà a les 20.15 hores del vespre una xerrada per aportar consells i eines d’actuació.
 
Aquest col·loqui anirà a càrrec de la psicòloga de la salut, Laura Fité, que s’encarregarà d’aportar llum als pares que s’afronten per primer cop a aquesta problemàtica, ja sigui que l’han detectat o bé  que volen fer treballs de prevenció.
 
La directora de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, va explicar que la idea de realitzar per primer cop aquest taller va sorgir «de les mateixes inquietuds dels pares i mares que transmès a La Central». Bafino va assegurar que els neguits que s’han detectat «són els mateixos que es podrien produir a altres llocs o a qualsevol punt d’atenció juvenil» i no va descartar seguir fent aquest tipus de trobada en cas de futures demandes. La directora de Cultura de la capital va posar l’accent en què quan es parla de drogues no abasten només les substàncies il·legals. «El consum de tabac i alcohol també seran tractats a la xerrada». 
 
Bafino, finalment, va apuntar que «potser arran d’aquesta trobada podem detectar altres neguits i altres temes d’interès per tractar-ne en un futur».
Per part seva, l’especialista Laura Fité va explicar que uns pares quan detecten que els seus fills poden haver consumit alguna droga «ja sigui puntual o de forma repetida», el que han de tenir en compte és que la primera reacció no es pot quedar només en un càstig o en «fer de controlador i detectiu del fill». D’aquesta manera, va afegir la psicòloga, si només es fa això «és possible que el fill incrementi aquest comportament».
 
Puc evitar que el meu fill consumeixi drogues? planteja la necessitat d’aportar solucions, consells i eines a aquells progenitors que no saben com actuar davant d’un primer consum o una anticipació de conductes. Fité va destacar que, a part del càstig o la prohibició, els pares «han de saber transmetre la seva preocupació per aquest consum i, sobretot, mai trencar la comunicació amb el seu fill». 
 
La psicòloga va exposar que acostuma a ser beneficiós pels pares trobar aliats. «A les escoles, per exemple, veure quins adults estan en contacte amb el fill i mirar què es pot fer per redreçar la situació», va sostenir. «Si només es planteja un càstig com a única mesura, la vessant repressiva no seria suficient», va insistir.
 
A l’hora de detectar si un fill ha experimentat amb drogues intervenen diferents factors. Fité explicarà demà que s’han de tenir en compte tots i tenir clar que «només perquè  arribi un dia el fill a casa amb els ulls vermells significa que ha consumit drogues». La psicòloga va exposar que s’ha de tenir en compte factors com la desmotivació general, l’apatia, un descens de rendiment acadèmic, trastorns en l’alimentació o canvis d’humor per poder valorar si hi pot haver perill que el fill estigui experimentant amb substàncies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT