PUBLICITAT

El Govern decreta el tancament de la font d'Arinsal per contaminació

L'empresa, que compta amb vuit treballadors, té un expedient obert i s'ha decretat la retirada de tots els productes que es troben al mercat

| Tony Lara
El ministre de Salut Carles Àlvarez Marfany, acompanyat del director de Salut Josep Casals i el cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Jesús Galindo han comparegut per a anunciar que el Govern ha procedit a tancar la font d'Arinsal. Analitzats els resultats de les anàlisis de les diferents mostres d'aigua de la font d'Arinsal, la planta embotelladora i els diferents lots emmagatzemats, el ministre ha assegurat que pràcticament totes les mostres es troben contaminades per norovirus de dos tipus diferents. Les analítiques situen entre 20 i 130 les partícules per cada cinc litres els índexs de contaminació detectats. L'empresa, que compta amb vuit treballadors, té un expedient obert i s'ha decretat la retirada de tots els productes que es troben al mercat provinents de la Font d'Arinsal. Així mateix, queda immobilitzada també la venda de productes.
 
Rebuts els resultats de les mostres d’aigua que el Govern va enviar a Girona, ha comparegut el ministre per anunciar el tancament de la font i la planta d’Arinsal perquè “hi ha contaminació en pràcticament totes les mostres analitzades” que ha situat en uns nivells d’entre 20 i 130 partícules per cada cinc litres.

Igualment, han volgut descartar que la contaminació s’hagués produït per la filtració d’aigües fecals per l’entorn que segons ha dit “no té risc de filtració” i perquè les anàlisis que s’han anat fent a la producció sí que preveuen la detecció de bacteris, i no de virus. “Hi ha hagut una filtració de virus, i poden arribar a aquesta profunditat” ha matisat.

Segons les diferents normatives de qualitat de l’aigua, els responsables de salut han recordat que els factors vírics no es preveuen en les anàlisis perquè la normativa de referència dels organismes designats per l’OMS i la FAO preveuen normes de control de les aigües envasades.

En aquest sentit, han apuntat que la contaminació de la font es podria haver produït per “un nou agent patògen que s’està començant a estudiar”. En aquest sentit, han recordat que un antecedent del 2012 a les Illes Balears amb origen en una planta de Catalunya va obligar a la modificació dels controls que es fan sobre l’aigua envasada. Llavors, ha aclarit el director de Salut Josep Casals, “hi va haver la necessitat que es canviessin les metodologies de control”. Tot i així, el Govern no es planteja cap canvi en el seguiment sobre la qualitat de l’aigua a Andorra.

Sense brots de gastroenteritis
No s’ha constatat cap brot de gastroenteritis pel consum d’aigua d’Arinsal, i a més han recordat que la Generalitat de Catalunya ha donat per tancat el brot provocat per la distribució dels bidons d’Eden Springs.

En els casos detectats al país, el ministre ha descartat que cap cas es pugui lligar amb l’aigua d’Arinsal, “les gastroenteritis són freqüents i habituals, evidències clares no les tenim i per aquesta raó es van mantenir els paquets”. Ha constatat, a més, que la incidència de gastroenteritis a Andorra ha estat “bastant alta enguany”.

“És una fatalitat”
El ministre ha anunciat també que des d’ara mateix comença la investigació per conèixer les causes de la contaminació per norovirus de la font d’Arinsal. A banda, també s’analitzaran les ampolles que es troben actualment en el circuit comercial. Sobre el futur de l’empresa Aigües del Pirineu i la marca Aigües d’Andorra, Font d’Arinsal, ha aclarit que “si es tanca la font, es tanca l’empresa”. En aquest sentit, les ampolles d’aigua que es troben a la venda seran retirades i s’aconsella no beure’n. Sobre les responsabilitats, “és molt aviat per parlar de tot això”, sí que estaven en regla els entorns de protecció de la Font.

Sobre les mostres de la Generalitat que establien que la contaminació era molt superior a la que assenyalen els resultats de les analítiques amb què compta el Govern, el director de Salut, Josep Casals, ha destacat la col·laboració de les autoritats catalanes. Però ha volgut matisar que els resultats que van presentar les autoritats catalanes que situaven la contaminació detectada d’entre 1000 i 10.000 partícules per litre sortien “d’una mostra no oficial, no sabem de quina manera es va manipular i no la vam donar com a vàlida”.

Finalment, el ministre ha volgut aclarir que font d’Arinsal només abasteix la planta embotelladora.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT