PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut clausura la planta de la font d’Arinsal per contaminació

El Govern ordena retirar del mercat tots els productes en estoc i obre un expedient a l’empresa

Per Iván Álvarez

Una dona carrega amb dos lots d’ampolles d’Aigua d’Andorra, a Arinsal, en una imatge d’arxiu
Una dona carrega amb dos lots d’ampolles d’Aigua d’Andorra, a Arinsal, en una imatge d’arxiu | Tony Lara
El ministeri de Salut va decretar ahir el tancament de la planta d’embotellament d’Aigua d’Arinsal com a conseqüència dels resultats de les analítiques efectuades i que van concloure que l’origen de la contaminació radica en el mateix aqüífer.
Un cop el departament va obtenir els resultats oficials dels anàlisis de les diferents mostres d’aigua recollides en les línies de producció de la planta embotelladora d’aigua d’Arinsal, la font de la mateixa i els diferents lots immobilitzats en els darrers dies, es va confirmar la presència del norovirus de dos genotips en «pràcticament totes les mostres analitzades», tal i com va anunciar el titular de la cartera de Salut, Carles Àlvarez Marfany. 
En conseqüència, i a banda de donar l’ordre de clausura de la planta d’embotellament, el Govern va decidir activar una obertura d’expedient a la mateixa planta, decretar, per precaució, la retirada de tots els productes existents al mercat i immobilitzar la seva venda. 
Les esmentades analítiques van situar els índexs de contaminació detectats, entre 20 i 130 les partícules virals per cada cinc litres, «molt lluny dels hipotètics 1.000 o 10.000 partícules per litre que, en una mostra no oficial, es va dir des de Catalunya», com va sostenir el director de Salut, Josep Casals, que, juntament amb el cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Jesús Galindo, van secundar Álvarez Marfany en la compareixença d’ahir a l’edifici administratiu.
El Govern va mantenir, d’altra banda, la hipòtesi que la intoxicació no va ser produïda per la filtració d’aigües fecals, argument subratllat per Albert Bosch, catedràtic de microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, després de donar a conèixer els resultats de les anàlisis fetes per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. «És un aqüífer situat a 150 metres i si bé els virus poden arribar a contaminar, està clar que estem parlant d’una fatalitat», va indicar Álvarez Marfany qui va afegir, sobre les responsabilitats de l’afer, que encara «és molt aviat per parlar de tot això». El ministre va explicar que per l’entorn no hi havia risc de filtració i que, com a resultat de les diferents analítiques, s’ha conegut que «hi ha hagut una filtració de virus i que poden arribar a aquesta profunditat». En aquest sentit va matisar que «no és que el líquid fecal arribi a la font, sinó que els virus si ho poden fer i infectar l’aqüífer».
Tal i com marca la normativa de qualitat de l’aigua, el titular de Salut va recordar que els factors vírics no es preveuen en les anàlisis d’aigües embotellades, perquè aquests només serveixen per trobar bacteris. Casals va apuntar que s’han iniciat uns estudis per desvetllar «com ha arribat el virus allà». «És cert que és un aqüífer situat en un entorn natural, que compleix la normativa a nivell de perímetres de protecció i es continuarà la investigació», va afegir.
El director de Salut va ampliar el seu raonament i va afirmar que «estem davant d’un agent patogen nou que s’està estudiant en molts llocs i que hi ha evidències que podria estar en el medi per raons diverses». A més va comentar que «no hi ha hagut cap canvi substancial en l’entorn d’aquesta captació, ni en els procediments, i per això treballàvem amb la hipòtesi de la línia nova de producció que, en un moment donat, a través d’uns recipients, poden mantenir aquest risc».
 
Immobilització de productes/ És evident que es tracta d’una aigua amb un segell prou distribuït al Principat i, per tant, com a mesura excepcional i cautelar, Álvarez Marfany va recomanar no consumir ampolles d’aigua o garrafes provinents de la font d’Arinsal i que la gent tingui ara a casa seva. «Es buscarà la forma d’articular la recollida de productes que es tinguin a les empreses o als domicilis. No és que totes estiguin contaminades, perquè no tenim la certesa de quan es van envasar. És una mesura preventiva», va argumentar el ministre de Salut.
 
Catalunya nega contradiccions/ Per part seva, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, va rebutjar ahir l’existència de contradiccions amb el Govern andorrà respecte a les conclusions dels anàlisis. «El més important és que el resultat va donar positiu», va manifestar ahir. En referència a les explicacions de Casals on recordava que Catalunya va trobar «valors elevats» entre 1.000 i 10.000 partícules, Comín va exposar, sense donar més detalls, que «les dues proves no es contradiuen, sinó que coincideixen. La magnitud és secundària». D’altra banda, i amb motiu de les crítiques bolcades per alguns dels grups parlamentaris per la poca col·laboració que, segons ells, havia mantingut el Govern amb Catalunya durant l’afer, Álvarez Marfany va apuntar que n’hi havia hagut «i intensa». 
 
El futur de l’empresa/ El ministre de Salut es va mostrar prou contundent a l’hora de valorar com queda, a partir d’ara Aigües d’Andorra. La viabilitat de la planta queda absolutament en entredit i Álvarez Marfany, tot i assegurar que «esperem que la font sigui recuperable» no va dubtar en assenyalar que «és complicat que la empresa torni a ser viable». D’aquesta manera, amb un expedient obert, «que no siginifica que esdevingui sancionador» el futur dels vuit treballadors de l’empresa roman en l’aire. Ara el procés està escrivint un nou capítol, el corresponent a la depuració de responsabilitats, i es tracta d’una fase d’investigació de la que no s’espera un desenllaç imminent.
PUBLICITAT
PUBLICITAT