PUBLICITAT

Álvarez Marfany assegura que "s'ha actuat correctament" en l'afer de l'aigua

Gili acusa el Govern de fer "el ridícul, i més de cara enfora", i de fer "una gestió pèssima"

El ministre de Salut, Carles Àlvarez, al Consell General.
El ministre de Salut, Carles Àlvarez, al Consell General. | ANA / M. T.
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, creu que, arran de la contaminació de la Font d'Arinsal, "s'ha actuat correctament i protegint la salut de la ciutadania". El ministre ha fet aquesta afirmació a la sessió de control al Govern d'aquest dijous, davant les crítiques i retrets de la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, que ha acusat el Govern de fer "el ridícul, i més de cara enfora", i de fer "una gestió pèssima" de l'afer. Álvarez Marfany ha insistit que "s'ha actuat controlant el problema sanitari" i ha justificat que si en un primer moment no es van retirar les ampolles d'Aigua d'Andorra del mercat va ser perquè "no eren susceptibles de causar gastroenteritis". El ministre ha assegurat que s'ha mantingut una col·laboració molt estreta amb les autoritats catalanes, tot i reconèixer que es van sentir molestos pel fet que fessin públics els resultats de les anàlisis d'una garrafa "que no havia seguit el procés de recollida de mostres oficial". És per això, segons el ministre, que s'ha produït un ball de números amb les concentracions de norovirus a l'aigua. La retirada del mercat de les ampolles d'Aigua d'Arinsal s'ha fet visible al propi Consell General, on aquest dijous ja s'havien repartit a l'hemicicle ampolles d'aigua d'una marca catalana.

Arran de la pregunta amb resposta oral formulada per la consellera general del PS Rosa Gili, el ministre de Salut ha tornat a donar explicacions aquest dijous sobre l'actuació del Govern en relació al brot de gastroenteritis causat per una contaminació de la font d'Arinsal. Gili ha lamentat la manera com s'ha portat l'afer, afirmant que "hem fet l'estruç" ja que, segons la consellera, el Govern no va donar les explicacions suficients i que, en canvi, els andorrans s'han hagut d'informar per les notícies que venien de Catalunya.

El ministre ha assegurat que s'ha actuat correctament, insistint que no es van retirar les ampolles d'Aigua d'Arinsal del mercat des d'un primer moment perquè tot apuntava a la línia de producció de les garrafes d'Eden -ja que era nova i era l'única que feia servir recipients reutilitzables- i perquè no es va detectar cap brot de gastroenteritis associat al consum d'aquesta aigua a Andorra. A més, ha recordat que es va aturar la distribució d'ampolles produïdes a partir del 23 de març, per la qual cosa considera que la contaminació de l'aqüífer "s'ha produït recentment".

El titular de Salut ha assegurat que la relació amb les autoritats catalanes ha estat molt estreta i que hi ha hagut una col·laboració "a tot nivell". Però ha admès sentir-se molest pel fet que Catalunya fes públics els resultats d'unes anàlisis d'una garrafa amb unes concentracions de norovirus molt altes. En aquest sentit, Álvarez ha assegurat que va ser un particular qui va portar a analitzar una garrafa de 18,9 litres a la Universitat de Barcelona i que, per tant, "no havia seguit la recollida de mostres oficial".

Álvarez Marfany també ha insistit que tot i que és un virus humà que es reprodueix al budell, "això no vol dir que hi hagués femta a l'aigua", ja que els cultius diaris que es duien a terme no la van detectar. Se segueix, però, sense conèixer-se el motiu de la contaminació, i el ministre ha indicat que "ara iniciem la recerca de responsabilitats".

De fet, davant la pregunta de si hi pot haver relació amb la intoxicació que es va produir durant l'etapa anterior d'explotació de la font, el ministre ha destacat que quan es va posar en marxa Aigua del Pirineu, es va traslladar la captació a més fondària per evitar cap tipus de contaminació, i ha assegurat que la protecció de la captació és correcta. El titular de Salut també ha dit que "no sóc capaç de trobar la correlació" entre el problema actual i el brot de gastroenteritis que va patir un grup d'escolars que feien una estada a Arinsal durant el mes de març. "Les gastroenteritis per norovirus són molt freqüents aquí i a tot el món, i cada hivern se'n produeixen brots lleus", ha insistit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT