PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els cònsols demanen revisar la llei de drets d’autor i fer una moratòria

Els dirigents comunals asseguren que els costos que s’apliquen són molt «alts» i «difícils d’assumir»

Per ESTEFANIA GRACIA

Els cònsols de les diferents parròquies després de la reunió realitzada a Santa Coloma, ahir.
Els cònsols de les diferents parròquies després de la reunió realitzada a Santa Coloma, ahir. | TONY LARA
Els cònsols de les set parròquies es reuniran divendres amb el Govern per demanar una moratòria en l’aplicació de la Llei sobre Drets d’Autor i Drets Veïns, així com una revisió d’aquesta per buscar una solució als «alts costos que s’apliquen i que difícilment podrem assumir». 
 
La Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA) se suma a aquesta «preocupació» per la recentment implantada Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdavd), «que vol començar a recaptar de forma imminent uns diners que diuen que han de servir per gestionar drets patrimonials». L’URPA va deixar pal·lès el seu malestar durant la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a Santa Coloma. On els dirigents de les parròquies van assegurar que cal buscar una solució perquè els alts costos «perjudiquin molt menys als comuns, les ràdios, els empresaris, els comerciants i en definitiva, als ciutadans», segons va matisar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. Qui també va destacar que l’aplicació de la llei «potser no és la que necessita Andorra en aquests moments». «El cost que hem d’assolir és molt important, més tenint en compte que els pressupostos d’aquest any s’han tancat i no es contemplaven aquestes despeses».
 
L’URPA va lamentar el fet que l’Sdavd vulgui recaptar «per qualsevol acte públic que es faci, hi hagi música o no, amb unes tarifes i uns criteris gens clars i poc transparents». La unió de ràdios també va mostrar preocupació vers el fet que el funcionament de l’Sdavd «sigui igual als criteris marcats per la Societat General de Drets d’Autors Espanyola (SGAE), que com ja sabem no ha estat exempta de polèmica al llarg de tota la seva història». Tanmateix, els genera neguit que un alt percentatge de la recaptació de la societat «se’n vagi fora del país i un altre gran percentatge sigui per finançar el funcionament de la mateixa». 
 
Nombre d’expedients / Marsol va assegurar ahir que els cònsols encara estan a l’espera de rebre la xifra exacta d’expedients pendents d’execució que la Justícia ha de traspassar als comuns perquè aquests se’n facin càrrec. Marsol va matisar que a hores d’ara «la Batllia encara no ens ha fet arribar tots aquests expedients, uns executats i altres sense executar, quan en principi s’havia de donar la informació el mes passat». 
Marsol també va recordar que el dia 13 «juraran els saigs i entraran en funcions ben aviat». «Crec que aquesta és una figura que ajudarà molt, tot i que s’haurà de veure una mica com va evolucionant la pràctica i la situació, a més, també dependrà de com actuï cada comú». 
 
Agència tributària única / Durant la reunió de cònsols celebrada ahir també es va parlar de l’adaptació de l’ordenament tributari comunal a la Llei de bases de l’ordenament tributari. Marsol va destacar que es continua treballant en conjunt amb el Govern cap a «una mateixa línia de fer una Agència Tributària única, com ja es va comentar en la darrera reunió, perquè entenem que és la solució més fàcil per poder unificar protocols, criteris, ordinacions, taxes dels diferents comuns, etc». 
En relació amb el tema, Marsol va assegurar que el protocol de col·laboració que es va establir entre els comuns i les entitats bancàries del país pel procediment d’execució de deutes «ja està tancat», i en breus es procedirà a la signatura.

Altres propostes / Durant la reunió de cònsols també es va parlar del pla Renova. Des del Ministeri de Media Ambient, Agricultura i Sostenibilitat es va demanar als comuns que s’impliquin «més en el projecte i estudiïn la possibilitat de donar facilitats en els permisos de construcció i llicències, així com mirar de reduir una mica les taxes o oferir subvencions, donar col·laboracions», va confirmar Marsol. Els cònsols van valorar positivament la proposta, tot i que l’hauran d’estudiar. Tanmateix, l’autor Eduard Jornet i l’editor Àngel Dalmau van presentar durant la reunió –amb el propòsit d’obtenir suport per part dels cònsols– el projecte d’un llibre anomenat Gran volta a Andorra, que pretén traçar un recorregut dels diferents camins que es poden fer a peu per les set parròquies del Principat i mostrar quins són els indrets més característics de cada una. Marsol va matisar que la iniciativa «pot ser una bona oportunitat per tenir una oferta turística diferent». 
 
Finalment, els cònsols van informar de la modificació dels estatuts del Carnet Jove, Marsol va matisar que la modificació s’ha dut a terme perquè el Govern «ha mostrat interès per formar part de l’associació i els comuns hi estem plenament d’acord, això servirà per potenciar encara més el carnet». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT