PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un cabaret germanòfil

Ester Nadal presenta ‘Kabarett-Protokoll, un espectacle polític que dirigeix i on actua

Per Esther Jover Martin

L’actriu i directora Ester Nadal, en una escena de Kabarett-Protokoll.
L’actriu i directora Ester Nadal, en una escena de Kabarett-Protokoll. | El Periòdic
El Teatre Comunal es converteix aquesta nit en un cabaret alemany dels anys 40. Ester Nadal porta l’espectacle Kabarett-Protokoll a l’escenari andorrà, una proposta escènica que dirigeix i, a més, hi actua. «És un espectacle molt especial, de cabaret polític», explica Nadal. La idea va sorgir de l’actor Oriol Genís, que disposa d’un repertori de cançó alemanya «de Bertol Brecht i els seus amics, en què denunciaven la situació política que hi havia a finals dels anys 30 a Alemanya». Nadal, Genís i companyia –Helena Tornero és la dramaturga de Kabarett-Protokoll– van idear com donar forma a aquests temes musicals, i el resultat és el cabaret.
 
Nadal confessa que, en investigar el context de l’època, «et quedes bastant cagat perquè hi ha situacions molt paral·leles a coses que estan passant ara des de fa un temps». Kabarett-Protokoll, que es va estrenar fa un any, parla d’èxodes massius de persones, que després són rebutjades, quan encara no havia esclatat la crisi dels refugiats a Europa. Un espectacle premonitori i d’actualitat. «El que fa cada vegada més por és que, collons!, cada vegada hi ha més coses que s’hi assemblen més», diu la directora.
 
L’espectacle combina música i diàleg. «El que fem és un assaig en directe d’un futur cabaret, i l’espectacle és això, l’assaig en directe d’un futur cabaret en què el públic té molt a dir», aclareix Nadal Però ningú haurà de sortir a l’escenari, que no s’espantin. «Hi posem tots els ingredients del cabaret: cançó, poesia, ball, lleugeresa de roba, gags... I, sobretot, una crítica de la realitat, de l’actualitat, i això fa que a cada lloc on actuem reactualitzem el guió». Per tant, l’actualitat andorrana, que n’hi ha, i molta, no faltarà a l’espectacle. «Per dues raons», argumenta Nadal, «primera, perquè s’està fent ara i aquí, i el cabaret sempre es nodreix de l’ara i aquí, i segona, perquè al cabaret hi ha una artista andorrana, que sóc jo, i al cabaret un artista sempre ha de parlar de la seva realitat. Jo tinc una realitat temporal i una geogràfica». Nadal ha fet una crida al Facebook perquè la gent proposi els temes què s’han de parlar al cabaret, «però no sé si m’hi cabran tots», puntualitza.
 
L’elenc de Kabarett-Protokoll el formen «l’Oriol Genís, actor que fa d’actor, l’Oscar Machancoses, el músic que fa de pianista, l’Helena Tornero, que fa de dramaturga i és dramaturga, i jo faig de la directora, i sóc la directora», especifica Nadal.
 
Kabarett-Protokoll es va estrenar a Barcelona ja fa un any i pel seu format s’ha pogut veure arreu, tant en teatres de diferents dimensions com en cafès-teatres. Nadal està molt contenta de poder passar per casa, encara que sigui una escapada, ja que no para: ara assaja un espectacle a Granada, continua la gira de Panorama des del pont, «tinc dos maletes per desfer», i inicia l’assaig de Las brujas de Salem. Però de tot això en parlarem un altre dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT