PUBLICITAT

Andorra la Vella

Enduriment dels criteris per donar el 100% de la cobertura sanitària

Martí reitera la necessitat d'un Pacte d'Estat per dur a terme la reforma

Per LÍDIA RAVENTÓS

El líder de l’Executiu, Toni Martí, al Consell General, ahir.
El líder de l’Executiu, Toni Martí, al Consell General, ahir. | TONY LARA
La reforma del sistema sanitari va ser un dels temes protagonistes del discurs del cap de Govern, Toni Martí, que va tenir lloc ahir durant el Debat d’Orientació Política. Una de les mesures que va anunciar Martí va ser l’enduriment dels criteris per atorgar el 100% de la cobertura sanitària per manca de recursos econòmics.

El màxim representat de l’Executiu va apuntar que els canvis han de «garantir que usuaris i prestadors de serveis fan un bon ús del sistema de salut i que no es consumeixen més recursos dels necessaris». I va recalcar que la premissa és «garantir la qualitat i la sostenibilitat del sistema, però que ens obligui a tots a tenir una actitud positiva». És a dir, «un sistema de salut que puguem pagar».
Per tot, Martí va reiterar l’oferiment a tots els grups parlamentaris de sumar-se a un Pacte d’Estat en matèria sanitària.

Més modificacions/ Augmentar les cotitzacions, revisar el preu del punt a la baixa i endarrerir l’edat de jubilació. Aquestes són tres de les modificacions que el cap de l’Executiu ja va augurar que caldrà implementar en un futur. També va manifestar la possibilitat de plantejar-se «d’aquí uns anys» un augment de la cotització per malaltia ja que, tal com va recordar, s’ha mantingut fixa en el 10% però la població cada vegada està més envellida i té més malalties cròniques.

D’altra banda, també va posar de relleu la necessitat de definir criteris i requisits dels professionals per garantir que el servei del sistema públic sigui de qualitat. En paral·lel, va comunicar la necessitat de deixar «d’aprovar i publicar una cartera de serveis sanitaris que defineixi clarament quins serveis estan coberts i finançats pel sistema públic de salut, es prestin a Andorra o no». Tot plegat, va assegurar, configurarà un nou model de contractació dels professionals de salut amb el sistema sanitari que permetrà «entendre i controlar els costos que el sistema genera, així com la seva qualitat». Amb tot, va emfatitzar que «no estem parlant de retallades» sinó de «reduir costos innecessaris».

Així mateix, Martí també va dir que cal eliminar les duplicitats, posar en marxa la història clínica compartida enguany i implementar el metge referent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT