PUBLICITAT

Pintat reitera la necessita d'un banc central andorrà i més recursos als supervisors

El PS acusa Martí de no haver afrontat cap reforma estructural en cinc anys

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró; el del grup liberal, Josep Pintat i el ministre Jordi Cinca
El president del grup demòcrata, Ladislau Baró; el del grup liberal, Josep Pintat i el ministre Jordi Cinca | ANA / M. T.
El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha posat en relleu durant la seva intervenció en el Debat d'Orientació Política la necessitat que hi hagi un banc central nacional i que es doti de més recursos els supervisors. També ha destacat que en la negociació amb Europa, Andorra ha de saber fer valdre les seves especificitats i ha reiterat que l'Acord Duaner s'ha de mantenir. També ha destacat que l'impacte de l'obertura econòmica és encara baix i que cal que s'eliminin de la llei les discrecionalitats. Quant al model fiscal, Pintat ha destacat que no s'adapta a la realitat actual.
Text: El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha destacat en la seva intervenció en el Debat d'Orientació Política que el discurs d'aquest dimecres del cap de Govern, Toni Martí, va dedicar "un terç" a "esbroncar" l'oposició i el va qualificar com a un "exercici de màrqueting". Pintat ha destacat que pel que fa a la plaça financera, cal reforçar-la i ha desitjat que els "riscos" que ha suposat l'afer BPA es vagin diluint i ha remarcat que aquest assumpte ha evidenciat la necessitat d'un banc central nacional així com que s'examini la possibilitat d'adhesió al Fons Monetari Intenacional, tot i que ha recordat que aquest era un dels mandats del Consell General que el Govern no ha complert des del passat Debat d'Orientació Política. A més, ha remarcat que cal dotar els supervisors de "recursos".

Quant a la crisi de BPA ha destacat el fet que els Liberals han actuat amb "sentit d'Estat" malgrat, ha insistit, la "manca d'informació". D'aquesta manera ha recordat que s'ha demanat "el full de ruta" i que no ha estat facilitat ja sigui perquè era "inexistent" o "secret", ha remarcat.

Pintat ha recordat que Andorra es troba "en un moment cabdal de la seva història" i pel que fa al sector financer ha destacat que representa un "20% del PIB" i que, per tant, la seva estabilitat és molt important per al país. Per això, creu que "recuperar la confiança" és una qüestió "inexcusable". Ara com ara, ha afegit, hi ha tot un seguit "d'incerteses" que s'evidencien per la baixada del ràting ja des de "l'octubre del 2014". En definitiva, ha destacat, cal que "s'equipari" el sistema financer als dels Estats veïns.

Quant a la negociació amb Europa, Pintat ha emfasitzat el pes del comerç i del turisme en l'economia del país i considera que l'Acord Duaner és "irrenunciable i vital" i ha afegit que Andorra ha de fer valdre les seves especificitats. En aquest sentit, per exemple, ha recordat les franquícies que es contemplen en aquest acord. Ha defensat l'accés al mercat interior europeu però amb una "homologació diferencial", és a dir, una "homologació de l'statu quo". També ha lamentat, novament, que no hi hagi estudis d'impacte, manifestant que això fa que estiguin "perplexos" davant la seva inexistència i considera que cal "definir amb claredat" les relacions entre Europa i Andorra.

Pintat també ha posat en relleu que un altre repte és l'obertura econòmica remarcant que encara "no ha donat els fruits desitjats" i creu que la llei s'ha de basar en la lliure competència i que elimini les discrecionalitats.

Pel que fa al marc fiscal, ha remarcat que no s'adapta a la realitat del país i, per tant, considera que cal "adaptar-lo".

A l'últim, ha posat en relleu que un altre repte és el de la reforma sanitària i creu que és clau que hi hagi un model en què el "pacient" sigui el centre i en què la prevenció sigui eficient. També creu que cal una major coordinació entre el Ministeri de Salut, el SAAS i la CASS.

També s'ha referit a la necessitat de marcar de forma clara el model d'Estat, definint les competències de cadascú per a la "millor prestació de serveis" i ha "celebrat" que des del "Govern" s'hagi "convençut" el grup parlamentari demòcrata perquè el Consell General pugui prendre part en aquesta negociació.

 El president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha criticat el cap de Govern per manca d'acció política en els darrers cinc anys, i l'ha acusat de no haver afrontat cap reforma estructural des que va arribar al Govern. Durant la seva intervenció en el Debat d'Orientació Política, els socialdemòcrates han aprofitat per criticar principalment alguns aspectes de l'actualitat andorrana com ara la situació de la CASS, les pensions, o les transferències i les competències als comuns. És per això que López ha proposat reforçar els mecanismes perquè el Tribunal de Comptes pugui posar en coneixement de la Fiscalia els fets greus detectats i que aquesta actuï conseqüentment, o també ha fet dues propostes de resolució com ara la de fer efectiu el compromís del Govern d'acollir refugiats de Síria, o incloure les polítiques de gènere a l'agenda política. Finalment, s'ha mostrat contundent exigint a Martí que "no es pot mantenir per més temps aquesta gestió incompetent".
Text: El Debat d'Orientació Política ha seguit aquest dijous al matí amb les intervencions dels presidents dels diferents grups parlamentaris. El segon a fer-ho ha estat el conseller del PS, Pere López, que ha centrat bona part del seu discurs en criticar la manca de decisió del cap de Govern, Toni Martí, durant els cinc anys que porta al capdavant del Govern. En aquest sentit, ha assegurat que el projecte de DA "és un projecte essencialment immobilista" perquè considera que no han afrontat cap de les reformes estructurals necessàries.

Entre alguns exemples que han citat els socialdemòcrates es troben les competències i les transferències als comuns, una reforma que López ha criticat que se'n parli des de fa cinc anys però que encara no s'hagin anunciat les grans línies de com s'ha d'encarar. Unes altres de les principals preocupacions que ha reflectit el president del grup parlamentari mixt són les dades de l'actual situació de determinades pensions i prestacions socials, a l'igual que de la gestió de la CASS. Per tot plegat, demanaran la celebració a la tardor d'un debat monogràfic sobre l'aplicació de les noves lleis i l'efecte que aquestes han generat sobre l'import de les pensions de jubilació, d'invalidesa i altres prestacions socials.

Així doncs, també ha aprofitat per lamentar la situació dels informes del Tribunal de Comptes i ha demanat que s'estableixin mecanismes de sancions i de demandes de responsabilitats per a aquells que cometin irregularitats. A més, proposen també reforçar els mecanismes perquè el Tribunal de Comptes pugui posar en coneixement de la fiscalia els fets greus detectats i que aquesta actuï conseqüentment.

Pere López també ha exposat unes altres dues propostes de resolució, la primera insta el Govern a fer efectiu el seu compromís d'acollir una vintena de refugiats procedents de la guerra de Síria. La segona proposa que s'incloguin les polítiques de gènere a l'agenda política fent que les actuacions de qualsevol administració pública s'analitzin des d'aquesta perspectiva.

Els socialdemòcrates han finalitzat el seu parlament exigint responsabilitats i decisions a tot l'equip de DA perquè creuen que s'es

Naudi demana una comissió mixta per avançar en la negociació col·lectiva
 El president suplent del grup mixt i representant de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha estat l'encarregat de reprendre aquest dijous el Debat d'Orientació Política amb la seva rèplica al discurs del cap de Govern, Toni Martí. Naudi considera que el Govern "ha perdut 5 anys" perquè "moltes de les reformes que proposa ja estaven preparades fa 5 anys" i, en aquest sentit, ha proposat la creació d'una comissió mixta entre el Consell General i el Govern per avançar en la negociació col·lectiva, atès que "DA porta 3 anys prometent" la reforma del Codi de relacions laborals. Quant a la reforma de competències i tranferències, Naudi també ha lamentat que es tracti "d'un altre exemple de buidor dels vostres discursos".
Text: Pel que fa als oferiments de pactes d'Estat, Víctor Naudi considera que "parleu de pactes però no hi creieu" i que "només ens hi trobareu si és per treballar, no per perdre el temps". El conseller de SDP també ha lamentat que DA no hagi sabut o pogut incorporar els liberals en el pacte d'Estat per l'acord d'associació amb la Unió Europea, i en relació a la sanitat, ha criticat que l'única actuació del Govern hagi estat "apujar les cotitzacions i abaixar les prestacions".

En l'afer BPA, Víctor Naudi ha criticat durament que Toni Martí escometés contra dos responsables de partits de l'oposició "que no es troben aquí per defensar-se", i ho ha qualificat de "formes mesquines i poc valentes". A més, ha insistit que la crisi encara no està resolta, perquè creu que no hi ha la certesa ni la seguretat que els clients puguin recuperar els seus diners, i que molts treballadors tenen la certesa que perdran els seus llocs de treball. Així mateix, considera que tampoc hi ha la certesa que el fons J.C. Flowers acabi adquirint Vall Banc.

El representant de SDP, Víctor Naudi, ha qualificat el Debat d'Orientació Política d'encara "més atípic que l'anterior", perquè "coincideix amb una gravíssima crisi reputacional del Govern", al seu entendre no només per la crisi BPA sinó per la vinculació del ministre Jordi Cinca amb els Papers de Panamà i amb la societat Orfund. "El cap de Govern no para de donar lliçons d'andorranitat i de patriotisme i què tenim a dir ara?", ha qüestionat.

Pel que fa als anuncis fets pel cap de Govern, com la possibilitat d'entrar a l'FMI, Naudi ha lamentat que "ja fa 6 mesos que el Consell us ho va encomanar i no heu fet res".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT