PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap a l’autonomia d’aigua potable de 38 hores

El Comú d’Escaldes-Engordany i Capesa expliquen a la ciutadania quines mesures treballen per garantir el subministrament

Per E. J. M.

La reunió de poble es va celebrar ahir al Comú d’Escaldes-Engordany.
La reunió de poble es va celebrar ahir al Comú d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
Més d’un dia i mig d’autonomia. Els treballs que realitzen la companyia subministradora d’aigua potable a d’Escaldes-Engordany, Capesa, i el Comú, garantiran, a partir del març del 2017, que si cal tancar la captació d’aigua per motius de terbolesa, l’aigua corrent estigui garantida a tota la parròquia durant unes 38 hores. 
 
La ciutadania escaldenca estava convocada ahir al vespre a la Sala d’actes del comú per conèixer què s’ha fet i què s’està fent per assegurar el subministrament d’aigua. El dipòsit de la Plana actual té una capacitat de 800 metres cúbics, una quantitat que només garanteix entre dues i cinc hores d’autonomia segons l’ús que es faci de l’aigua a les llars (en hores punta, com el matí i el vespre, el dipòsit es buida en dues hores). Amb la construcció d’un segon dipòsit, amb capacitat de 2.500 m3, que estarà operatiu el pròxim juliol, l’autonomia serà de 22 hores. Amb la construcció del tercer dipòsit, també de 2.500 m3, previst per al març del 2017, l’autonomia serà d’unes 38 hores. En total, amb els tres dipòsits, la parròquia tindrà en reserva 5.800 m3 d’aigua potable.
 
Una altra via per garantir l’aigua a totes les llars si s’han de tancar les captacions és la connexió de la xarxa d’aigua de la parròquia amb les d’Andorra la Vella i d’Encamp. També més endavant s’implantarà un nou sistema de tractament de l’aigua i es construirà una nova ETAP (Estació de Tractament d’Aigua Potable). De moment, però, les accions immediates són la construcció dels dos nous dipòsits.

Terreny inestable / El 21 de juliol de l’any passat, una forta tempesta va afectar la zona de la captació d’aigua, al Pic Negre, i va arrossegar una gran quantitat de sediments. Els llims i argiles acumulats van enterbolir tant l’aigua que els nivells no eren salubres i, a més, els filtres es van embrutar. La captació es va tancar i el dipòsit es va buidar en poques hores, de manera que la parròquia es va quedar sense aigua potable durant un parell de dies. Pocs dies després es va haver de repetir el tall, més breu, i el passat novembre n’hi va haver un altre d’unes hores. El comú va repartir ampolles d’aigua mineral entre la població per pal·liar el tall de subministrament.
 
Capesa i el comú treballen perquè si els talls s’han de repetir la capacitat dels dipòsits no alteri la vida quotidiana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT