PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El gruix del centre d’Escaldes es queda sense aigua des del migdia

El comú admet que l’única solució és esperar «que pari l’aiguat» per normalitzar la situació

Per Iván Moure

Un home passeja per un vial per a vianants al costat del riu Valira, davant de l’Edifici intel·ligent d’Andbak, ahir.
Un home passeja per un vial per a vianants al costat del riu Valira, davant de l’Edifici intel·ligent d’Andbak, ahir. | TONY LARA
Sembla que la reunió informativa de dijous al vespre del Comú d’Escaldes-Engordany per explicar la situació sobre el subministrament d’aigua a la parròquia, després dels talls en el servei provocats l’any passat arran de la famosa tempesta del 21 de juliol, hagués estat una premonició del que es veia venir. Perquè fos casualitat o anticipació a les previsions meteorològiques, diumenge a la nit va començar a ploure amb intensitat, i ahir cap a les 9.30 es van detectar uns nivells de terbolesa de l’aigua d’entre 120 i 140, el límit del permès per poder-la consumir, que van obligar a tallar l’aigua que prové de la captació de la vall de Perafita-Claror i a partir del migdia, el gruix del centre d’Escaldes es va anar quedant sense aigua. Només les zones de Can Diumenge, Vilars, Rocacorba, Can Noguer i la part alta de Fiter i Rossell –a partir de l’avinguda del Pessebre– no es van veure afectats.
 
El comú va haver de convocar una roda de premsa d’urgència per explicar la situació i encomanar-se, amb impotència, a que les precipitacions desapareguin per poder normalitzar la situació: «Som conscients de que es tracta d’un contratemps important, ja sabíem que podia passar i no sabem quant trigarem en resoldre el problema. L’única solució és esperar que pari de ploure», va reconèixer el cònsol menor, Marc Calvet.
 
NO BEURE AIGUA FINS A PRÒXIM AVÍS / El segon de Trini Marín es va referir a les previsions meteorològiques per anunciar que avui ha de parar de ploure. Els tècnics i operaris de Capesa van treballar tota la nit a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) i a la captació perquè quan els nivells de terbolesa siguin admissibles es pugui reobrir el dipòsit i restablir el subministrament. Amb tot, encara que durant el matí les llars recuperin l’aigua potable, el comú adverteix que no es pot beure fins a pròxim avís de la corporació. «Sí la podran fer servir per altres coses, com dutxar-se per exemple, però mai per ingerir-la fins que no fem les analítiques i comprovem que és potable», alerta Calvet, que va apuntar que faran servir els mitjans de comunicació per donar llum verda quan l’aigua es pugui beure. «El comú està en tot moment en contacte amb el Ministeri de Salut», s’ha assegurat. L’aigua serà apta per al consum humà de nou quan els resultats de les analítiques així ho indiquin. 
 
La cònsol major també va parlar de la situació durant la Diada dels agents de circulació : «En principi, la pluja pararà durant unes hores en què aprofitarem per tornar a subministrar, però demà [avui per al lector] han de tornar les precipitacions, és a dir, que fins dijous o divendres estarem patint». És estrany que més de mitja parròquia escaldenca estigui sense un bé necessari en ple segle XXI, per això Marín va alertar que es tracta «d’un problema angoixant. Haurem de tenir paciència».
 
AIGUA EMBOTELLADA / Aquest matí, el comú distribuirà de nou aigua embotellada entre els afectats, com ja va fer l’any passat durant els tres talls d’aigua que es van produir i que van fer que es repartíssim 20.000 litres. La distribució de garrafes d’aigua per al consum humà es realitzarà, a partir de les onze del matí, al Prat Gran.
 
La corporació local va rebre al llarg del dia d’ahir nombroses queixes de particulars amb qüestions tipus per què no tinc aigua a casa, quant s’allargarà la situació, què faig amb la rentadora que estava funcionant... Però al temps, no hi ha resposta. Primer perquè el temps és imprevisible. Segon, perquè no se sap quant dura el procés des que es torna a obrir l’entrada del riu Madriu que va a l‘ETAP fins que es comprova que l’aigua és potable.
 
UN PROBLEMA A HOTELS I ESCOLES / Tothom a la parròquia està intranquil. No tenir aigua afecta tothom. Des del Servei d’Extinció d’Incendis als hotels, que no poden cuinar, fregar plats, netejar habitacions o fer servir la bugaderia. «És caòtic», admetia el director dels hotels Cosmos i Carlemany, Joan Colominas. De moment els dos hotels que encapçala tenen aigua. En tot cas, també deixa clar que la situació ara mateix no seria alarmant perquè «és una època tranquil·la» però l’any passat sí que va ser un seriós afectat. «El mal que li fas al client no es pot quantificar en euros», va sentenciar.
Les escoles també poden tenir un problema, però en tot cas el comú aportaria donar aigua per la higiene dels lavabos entre d’altres llocs i Caldea, un dels atractius principals del turista, compta amb uns dipòsits propis d’aigua sanitària, i poden subsistir fins a tres dies. A més, xucla de les aigües termals, que és un altre assumpte. 
 
INFORMACIÓ I CABAL CRESCUT / Per obtenir més informació sobre el subministrament d’aigua, la ciutadania es pot posar en contacte amb el Comú d’Escaldes-Engordany al telèfon 890 890 o amb Capesa al telèfon 802 900. Des del comú també es recorda que les persones interessades en rebre informació actualitzada «ens poden facilitar el seu número de mòbil per rebre missatges sobre la situació mitjançant l’enllaç www.e-e.ad/index.php/2015-12-14-15-00-12/sms. 
D’altra banda, degut a les fortes pluges, els Bombers van realitzar alguna sortida per comprovar la crescuda dels rius, ja que el cabal es va incrementar en poques hores. Tot i que els rius van créixer molt, en el moment del tancament de l’edició no es va haver de lamentar cap desbordament.

Els liberals de la parròquia demanen que la corporació assumeixi la direcció de Capesa

El comitè liberal de la parròquia, encapçalat per Alfons Clavera, va saltar a la palestra enmig de la problemàtica de l’aigua per tirar amb dards enverinats al comú i a la Companyia d’Aigua Potable d’Escaldes (Capesa). El president té clar que totes dues entitats no paren de cometre errada rere errada. «Entenem que la situació és greu, ja va passar l’any passat tres vegades i s’ha tornat a repetir. No han trobat una solució. El comú ha confiat a Capesa la gestió de l’aigua de la parròquia i aquesta no respon. A més el senyor Eduard López [president de Capesa] ha reconegut que actua a impulsos del comú, així que la corporació hauria d’assumir la presidència de l’empresa», va apuntar Clavera, argumentant la seva postura: «No tenen cap pla B, les solucions per evitar la terbolesa tampoc ha funcionat, no hi ha un pla d’inversió, Capesa no té els 1,3 milions d’euros que costen el dipòsits... Hi ha unes obres d’interconnexió amb Andorra la Vella que no es van acabar i això podria haver estat una possible solució d’emergència».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT