PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La normalització de l’aigua a Escaldes està pendent d’un bacteri

Si la pluja ho permet, tenir aigua potable a les llars és imminent

Per Iván Moure

33 Un jubilat recull l’aigua que el Comú posava a disposició dels veïns, dimarts al pavelló del Prat Gran.
33 Un jubilat recull l’aigua que el Comú posava a disposició dels veïns, dimarts al pavelló del Prat Gran. | TONY LARA
Un paràmetre negatiu detectat a les analítiques de l’aigua que subministra el centre d’Escaldes ha impossibilitat que des d’ahir no es considerés l’aigua com potable. Però si la pluja ho permet, que torni la normalització a la parròquia és imminent. En principi hauria d’arribar avui mateix al matí, potser a la tarda. Hi ha molt poques probabilitats de què s’estiri per més temps.
 
La qüestió és que en els casos de talls d’aigua, per llei, la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (Capesa) està obligada a fer una analítica molt més complerta del que és habitual per determinar que l’aigua està apta per al consum de boca. Es fa una recollida de mostres de camp en dotze punts diferents i s’envia a un laboratori independent, que triga entre 18 i 22 hores en proporcionar els resultats.
 
DOS ‘SUSPESOS’ DE DOTZE / Com ja se sap, dimarts al migdia, quan totes les llars i locals van començar a recuperar l’aigua a les seves aixetes després de passar per gairebé un dia de sequera –entre 12 i 24 hores segons la zona– es va enviar a analitzar l’aigua i ahir a les nou del matí, tant Capesa com el Ministeri de Salut del Govern ja tenien l’informe inicial. «En principi, tots els paràmetres microbiològics, bacterians, de terbolesa, color, sabor... Semblaven correctes, però per precaució vam voler esperar per anunciar que l’aigua estava apta per veure», va explicar ahir el president de la companyia, Eduard López. Una hora i mitja més tard, després de fer un anàlisi més exhaustiu, va arribar la sorpresa: «Es va detectar un microbi molt resistent al clor en dos llocs dels dotze en què vam agafar mostres i el que no podíem fer era assumir el risc de donar l’aigua per bona a unes zones i a d’altres no», va explicar López.
 
Però la mort d’aquest microbi no s’hauria d’allargar gaire. El problema radica en què l’aigua ha de contenir un mínim de 0,2 partícules per milió (PM) de clor per poder matar totes les bactèries i en aquestes dues zones sembla que estava per sota. 
 
DUES ANALÍTIQUES DIÀRIES DES D’AHIR / De fet ahir mateix al matí es va fer una contraanalítica i a la tarda un altra, amb l’objectiu de què si la primera surt de nou anòmala –els resultats s’esperen cap a les deu del matí–, hi hagi poques hores després un nou resultat que pugui donar ja l’aigua per apta perquè els veïns d’Escaldes no hagin d’esperar 24 hores més per tenir la normalització.
 
De fet, segons López, «continuarem fent dues al dia fins a nova ordre i també mantindrem fer-ne dues enlloc d’una a les primàries que fem cada dia quan la situació és normal». 
 
Amb tot, si dimarts la majoria de veïns del centre d’Escaldes van patir talls d’aigua, ahir ja van tornar a tenir-ne, encara que no fos apta per beure. Una notícia que va aplaudir el màxim dirigent de Capesa, qui va indicar que «almenys el ciutadà podia fer-la servir per a la higiene».
 
De la potable es va encarregar el comú, que va repartir aigua entre tota la població des del pavelló del Prat Gran. Si dimarts va entregar uns 10.000 litres entre les onze del matí i les vuit de la tarda, ahir va afegir-ne 7.000 més des de primera hora del matí fins les tres de la tarda, conscient de què els habitants s’havien queixat de què el que els pertocava –1 pac d’1,5 litres per cada 1 o 2 persones, 2 per a 3 o 4 i 3 per 5 o més– només els permetia subsistir un dia. Així que en total s’han repartit 17.000 litres en dos dies, a unes mil persones, de les quals a 150 se’ls va entregar al seu domicili. Als centres escolars també va arribar el bé bàsic. I si la situació s’estirés perquè tornen les pluges, que segons les previsions amenacen fins dissabte, continuaran les accions que s’han viscut durant aquests tres dies sense aigua potable.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT