PUBLICITAT

Andorra la Vella

El CRAC detecta joves amb conductes i situacions de risc

Un psicòleg orienta els usuaris de la Central sobre drogues, sexe o assetjament

Per Esther Jover Martin

| TONY LARA
El Servei de Salut Mental del SAAS ha iniciat el projecte CRAC (Consulta Ràpida per a Adolescents en Crisi) amb l’objectiu de detectar joves amb actituds de risc, sobretot amb el consum de drogues, però també per ajudar-los a resoldre dubtes i afrontar problemes, com situacions d’assetjament escolar o agressions en l’entorn familiar. Dues tardes a la setmana, dimecres i dijous, el psicòleg clínic David Subirà es desplaça a la Central d’Andorra la Vella, l’espai per al jovent del Comú d’Andorra la Vella, per atendre els seus dubtes, orientar-los i, si cal, derivar-los: «L’objectiu bàsic del CRAC és oferir un servei d’orientació i poder avaluar situacions de risc en els menors, de possible malaltia psiquiàtrica i el consum de tòxics», explica Subirà.
 
Els joves es poden dirigir a l’especialista per a qualsevol consulta, ja sigui sobre tòxics, sexualitat, relacions parentals o qualsevol tema que els preocupi. El servei és d’orientació, però, «si detecto alguna situació complexa a nivell familiar o psiquiàtric, en faig una derivació al Servei de Salut Mental», puntualitza Subirà, ja que a la Central no es fa tractament, només «orientació, diagnòstic i derivació». 
 
El psicòleg subratlla que «no es fa cap tipus d’intervenció terapèutica sense el consentiment dels progenitors, quan el jove és menor d’edat». Qualsevol jove del país pot assistir a la consulta lliurement, però si Subirà detecta que necessita un tractament mèdic, no el derivarà sense el consentiment dels tutors legals.
El servei fa un parell de mesos que funciona i el psicòleg admet que s’ha trobat, sobretot, «amb situacions de consum de tòxics que poden estar relacionades o no amb una malaltia psiquiàtrica, és a dir, una patologia dual, que pateix una malaltia mental i, a més, consumeix tòxics». Si de base ja es pateix alguna malaltia, com depressió, ansietat o trastorns psicòtics, el consum de droga l’empitjora. L’estupefaent més consumit entre els joves és l’haixix i la marihuana, ja que els joves l’associen amb una droga tova, sense riscos. «Ja m’he trobat amb nanos que han patit episodis psicòtics derivats del consum de tòxics», confessa.
 
‘BULLYING’ / L’assetjament escolar, conegut com bullying, és també un dels casos freqüents que es troba el psicòleg a la consulta del CRAC. «No és una malaltia mental, però provoca problemes psiquiàtrics. És un tema molt sensible que tenim molt en compte». El psicòleg clínic incideix en què «el bullying ha existit sempre, però actualment hi ha una sensibilització important des de les escoles i des del Servei de Salut Mental, i des del CRAC ens preocupa molt perquè té moltes repercussions a nivell psiquiàtric, ja que pot provocar trastorns d’estrès postraumàtic, depressions, ansietat...».
 
Quan Subirà detecta un cas d’assetjament escolar, n’informa immediatament el centre on estudia i la família. «L’escola té uns protocols d’afrontament de situacions de bullying que posa en marxa de manera ràpida i eficaç, i també es parla amb els progenitors perquè n’estiguin al corrent», diu el psicòleg. L’assetjament escolar cada vegada comença abans. «L’habitual és dels 12 als 16 anys, però m’he trobat casos més precoços», admet. 
 
El psicòleg també ha descobert casos de situacions de risc familiars, i quan detecta un cas greu s’ha hagut d’informar el Cos de Policia. «Situacions en què ha hagut d’intervenir Afers Socials n’hi ha hagut unes quantes», lamenta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT