PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La comissió legislativa d'Educació refusa citar a declarar el rector de la Universitat de les Valls

El grup que lidera Ferran Costa havia considerat aquesta opció però la descarten arran de l'informe de Jover

Per El Periòdic

Una imatge de l’interior de l’UdV el dia de l’obertura, l’octubre del 2013.
Una imatge de l’interior de l’UdV el dia de l’obertura, l’octubre del 2013. | Àlex Lara
Després de la polèmica que va aixecar la filtració des de la Sindicatura a l’advocat de la Universitat de les Valls (UdV) sobre el projecte de llei redactat i signat el 20 d’abril passat per tancar el centre educatiu definitivament, el dijous passat es va produir una trobada privada entre el ministre d’Educació, Èric Jover, i els membres de la comissió legislativa que formen Ferran Costa, Josep Anton Bardina, Meritxell Palmitjavila, Justo Ruiz, Carine Montaner i Pere López. L’objectiu era presentar-los un informe amb proves concloents de què, segons fonts properes al Consell General, la UdV «incompleix la llei».
 
El departament d’Educació havia valorat la possibilitat de citar a declarar el rector del centre educatiu, però després de l’exposició de Jover i satisfets amb la seva argumentació, van descartar-ho. 
 
Així doncs. tot apunta a que pròximament el projecte de llei per tancar l’UdV s’aprovarà i per tant, també sembla que continuarà dempeus la demanda judicial interposada pel defensor de Garcia, el bufet Valentí Martí Advocats, al·legant que s’ha vulnerat el dret a la defensa del seu client. Una reacció immediata, amb una maniobra a la desesperada però en cap cas presa aleatòriament, sinó com a única via possible perquè l’UdV, que penja d’un fil, pugui impartir els postgraus a la vintena d’alumnes inscrits. El cas, doncs, apunta a que acabarà a la Batllia.
 
RECURS URGENT I PREFERENT / A més, el procés judicial ha estat formulat amb caràcter urgent i preferent, centrat en l’article 10 del dret de jurisdicció que parla de la llibertat de defensa. Perquè Garcia va ser informat per Jover de l’imminent tancament el mateix 20 d’abril, unes hores després de que el projecte de llei estigués elaborat i signat pel cap de Govern, Toni Martí. Les raons van ser que el centre no té una adreça física definida, com exigeix la llei, i les activitats que fa no s’ajusten a la memòria de la creació de l’Universitat, escrita al 2008. Un acte estrany, possiblement fora de lloc perquè no l’han donat opció a explicar-se, però emparat en l’informe de Jover, que sembla que té proves aclaparadores.


Un camí ple de pedres des de la seva inauguració

L’octubre del 2008, el Consell General va aprovar la Llei de creació de la UdV com a fundació privada d’interès públic amb una llicenciatura en ciències odontològiques. La data d’obertura es va fixar per al setembre del 2010, però no va començar a ser operativa fins dos anys més tard. Des de llavors, va iniciar un camí ple de pedres fins a la situació en què es troba avui, amb un projecte de llei pendent de d’aprovació per tancar el centre definitivament, que ara intenta ressorgir amb postgraus.
 
Els primers problemes van sorgir del contracte de lloguer amb el propietari de l’edifici Cornella d’Andorra la Vella, que constava d’uns 3.000 metres quadrats. Partia d’un lloguer de 8.000 euros que s’anava incrementant any rere any fins arribar a una xifra de 19.600 al 2030. Però l’immoble estava en molt mal estat i per contracte, el rector de l’UdV havia d’invertir 2 milions d’euros en obres de reforma en un període de dos anys. Va invertir-ne 1,6, li van sorgir diversos problemes amb els industrials... Allò era inviable econòmicament i el propietari el va acabar demandant.
 
UNIR I LA FACULTAT FERNANDO PESOA / Paral·lelament als problemes de lloguer hi havia el de l’aval de la Universitat, que Garcia podia obtenir amb una important suma econòmica o amb un conveni de col·laboració amb alguna universitat de prestigi. Li van sorgir dues opcions: la Universitat Fernando Pesoa de Porto, amb la qual es va signar un contracte per la validació d’un títol que no només comptava amb la garantia de què el Govern havia reconegut el pla d’estudis de l’UdV sinó que amb aquest conveni de col·laboració es guanyava la l’homologació del títol a Espanya; i la de la Rioja, Unir, reconeguda internacionalment, amb més de 35.000 alumnes, interessada en expandir-se i amb la qual es va arribar a tenir un contracte signat pel seu director, Miguel Arrufat. 
 
Unir volia posar disset titulacions a Andorra per cursos a mida, però l’UdV va presentar a l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) i mai va arribar a tenir una resposta afirmativa. El Govern es negava que fos un centre d’ensenyament on-line, que és el que pretenia, així que Unir va acabar trencant l’acord contractual amb l’UdV.
 
Això es va ajuntar amb els problemes amb el propietari de l’Edifici Cornella i cap al juliol de l’any passat Garcia es va veure obligat a tancar, amb alumnes fins a tercer d’Odontologia. Ell mateix es va encarregar de reubicar-los  a altres universitats, que fins i tot a molts dels estudiants els van convalidar diverses assignatures, fet que demostra la fiabilitat dels estudis que impartia l’UdV.
 
POSTGRAUS AMB UN CATEDRÀTIC / Garcia no estava disposat a renunciar a aquest projecte i es va reinventar. Es va aliar amb un catedràtic d’Odontologia de Barcelona per oferir quatre postgraus: implantologia oral, ortodòncia neuromuscular, odontologia làser i gestió de consultes. Classes presencials i on-line, totes elles en anglès.
 
El cert, però, és que aquests cursos no estaven reconeguts pel Ministeri d’Educació, que de fet, a l’agost del 2015, un mes abans de que s’iniciessin, va revocar la seva oficialitat en no tenir una seu definida. L’Executiu fins i tot va publicar un comunicat de premsa que al·legava que el «no pot garantir que el desenvolupament del pla d’estudis compleixi els mínims de qualitat que requereix el títol».
 
La realitat, però, és que la llei especifica que cal un centre universitari amb una adreça física que l’UdV no tenia. Segons fonts properes al centre docent, fa un mes que Garcia va intentar llogar un local al carrer Prat de la Creu però abans de signar el contracte, el propietari es va fer enrere.
 
A tot això, els màsters van rebre una vintena d’inscripcions que van reportar 48.000 euros. Però encara no han pogut començar les classes. De fet, el ministre Èric Jover va citar Garcia el 20 d’abril passat per comunicar-li que tancava la UdV, al·legant que no hi havia una adreça i les activitats no s’ajusten a la memòria de creació de l’Universitat al 2008.
 
De fet, el projecte de llei estava signat pel cap de Govern des de les 8.30 hores. Unes hores abans. Aquest va arribar a mans de l’advocat de Garcia, Valentí Martí, que dos dies més tard va fer una demanda judicial, urgent i preferent, basant-se en l’article 10 del dret de jurisdicció en el qual reclama que s’ha permès el dret a defensar-se que té tota persona, i aportant –cosa que va generar encara més polèmica– el projecte de llei que li havien filtrat des de Sindicatura. Habitualment els projectes de llei triguen com a molt 48 hores en ser aprovats. Aquest fa més de tres setmanes que està pendent. Dijous passat era el dia clau per desencallar la situació però la comissió legislativa no ha volgut donar treva a Garcia, que finalment no declararà i que per tant mantindrà el cas en mans de la Batllia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT