PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’accidentalitat a les carreteres creix en un 12% el darrer exercici

En termes absoluts la penalitat cau un 5,5%, arribant a un 75% en el cas de la salut pública

Per marisa da costa

La guàrdia de la bandera i altres agents del Cos de la Policia esperen, en darrer pla, l’inici dels actes d’homenatge en el dia de la seva patrona, ahir.
La guàrdia de la bandera i altres agents del Cos de la Policia esperen, en darrer pla, l’inici dels actes d’homenatge en el dia de la seva patrona, ahir. | Tony Lara
En termes globals i a parer del responsable primer del cos de la Policia d’Andorra, «l’estat de la seguretat ciutadana al nostre país» és «positiu»: el darrer any, la xifra «d’infraccions penals» es va veure reduïda en un 5,5%. Existeixen però punts de deficiència dins d’aquests nombres absoluts: el 2015, l’increment de l’accidentalitat a les carreteres es va elevar fins el 12%. Les dades es desprenen de l’anàlisi de la situació presentat ahir pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant l’acte de celebració del dia de la patrona del servei d’ordre. En la mateixa cita el cap de Govern aplaudia aquesta «millora» quotidiana instant, però, al combatiment del que qualificava com a «certes notes discordants» i amb què venia a fer referència a l’atac a l’edifici de l’Obac.
 
La festivitat de la Policia va estar un any més marcada per una evolució a la baixa de la comissió de penalitats, permetent al titular de Justícia commemorar la diada de Maria Auxiliadora –patrona del cos– elogiant «el model policial» que combina «la proximitat i la presència a tot el territori». El descens dels delictes es veu però enfosquit per l’augment dels contratemps a la carretera en el transcurs del passat exercici. Jordi Moreno, director del cos de la Policia, va destacar les mesures que s’apliquen per revertir aquesta xacra i entre les que destaquen «nous radars» i una «major presència al carrer» per reforçar l’impuls de «campanyes temàtiques». Aquesta és la única dada negativa presentada ahir pel dirigent del servei, que va recordar el descens dels delictes contra el patrimoni i la seguretat col·lectiva fent èmfasi en l’àmbit de la salut pública (75%) i la intimitat (93%). Moreno va voler actualitzar les bones dades recordant que, en el que va d’any,ja han estat detinguts 17 persones relacionades amb el món dels estupefaents i s’han conduït tres operacions per infraccions contra al patrimoni.
 
Xavier Espot no va presentar novetats al respecte de les Lleis que es desenvolupen sota la seva regència. Juny és la data marcada per l’entrada a tràmit parlamentari de les normes concernents als cossos de Bombers, Policia i Agents Penitenciaris. Tanmateix, va insistir en l’enduriment del control de les conductes dels agents i l’elaboració d’un codi deontològic un cop s’aprovi el text.
 
Precedida per les presentacions d’honor a la bandera així com als himnes d’Andorra i de la Policia, la intervenció d’Espot davant d’autoritats, agents i familiars com també de representants dels cossos dels Estats veïns no va deixar d’esmentar l’increment del pressupost,subratllant la renovació dels vehicles i l’adquisició d’armilles antibales.
 
Homenatges/ El cap de Govern, Antoni Martí, va tancar les intervencions felicitant, d’un cotat «la feina de la Policia», que «millora dia a dia». De l’altre i després d’insistir en la necessitat d’evitar esdeveniments com el cas de l’«agent del cos» autor de fets «del tot censurables», congratulava els membres del cos jubilats així com els de llarga trajectòria, tots ells homenatjats durant la celebració. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT