PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els veïns de l’edifici Tiffanys no podran tornar a casa fins al 2017

Els informes asseguren que l’estructura no va ser danyada i no determinen les causes que van provocar el foc

Per LÍDIA RAVENTÓS

Un grup de tècnics treballa a la teulada de l’edifici Tiffanys després de l’incendi que es va produir el passat mes de març.
Un grup de tècnics treballa a la teulada de l’edifici Tiffanys després de l’incendi que es va produir el passat mes de març. | TONY LARA
Els darrers informes sobre la situació de l’edifici Tiffanys de la Massana posen en relleu que l’estructura no va ser afectada per l’incendi que es va produir el passat mes de març. Així ho va afirmar ahir el director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Francesc Areny, que va informar que un cop detectat que únicament va ser afectada la coberta, s’iniciarà «al més aviat possible» la reconstrucció de la teulada perquè els veïns puguin tornar a casa. Amb tot, Areny va apuntar que les obres poden durar aproximadament mig any i un cop finalitzades, els enginyers hauran de verificar que no existeix cap perill. Per tot, els habitants no podran tornar a l’edifici fins l’any que ve. «Entenem que mentre durin les obres de construcció serà difícil que els tècnics autoritzin als veïns a accedir a l’edifici pel risc que comporta», va indicar.

Pel que fa a la nova teulada, el director de Protecció Civil va comunicar que seguirà sent «lleugera» i que no podrà ser de formigó perquè l’estructura no ho permet. Tot i així, segons va exposar, la reconstrucció tindrà en compte «mesures de seguretat contra incendis adequades». Caldrà també renovar les instal·lacions elèctriques i els ascensors.

Per la seva banda, el director del Cos de Bombers, Joan Carles Recasens, va explicar que s’ha determinat que l’origen del foc va tenir lloc a la part de darrere d’un dels àtics tot i que les causes es desconeixen i «són molt difícils de saber». En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, va voler deixar clar que l’origen de l’incendi no va tenir res a veure amb la intervenció que havien realitzat els Bombers el dia anterior als fets. Així mateix, va remarcar que «per la tipologia de l’incendi, encara que s’haguessin utilitzat més recursos no s’hagués pogut extingir abans».

Balanç de les afectacions/ Preguntat pels consellers generals liberals, Jordi Gallardo i Judith Pallarés, Francesc Areny va recordar que Protecció Civil va habilitar un centre de crisi des del primer moment amb l’objectiu d’estar al costat de tots els afectats. I va detallar que la primera nit hi van acudir 52 persones de les quals 35 es van allotjar en hotels propers a la zona i 17 van anar a cases d’amics o familiars. Tal com va informar Areny, no es disposa d’un nombre definitiu d’afectats perquè no tothom va passar per Protecció Civil. «Algunes persones  van optar directament per anar a casa de familiars o amics sense necessitat de passar per nosaltres», va manifestar.

El que sí que es va constatar és que es van desallotjar 76 apartaments dels quals 16 van quedar molt afectats per l’incendi per estar situats a l’última planta. Pel que fa als seus habitants, es van localitzar els veïns de 69 pisos la primera setmana i dels set restants amb qui no van aconseguir contactar se’n van ocupar posteriorment la comunitat de veïns.

Francesc Areny també va declarar que el Govern va costejar el reallotjament de 25 temporers que estaven treballant al país durant la temporada d’esquí i que vivien a l’edifici Tiffanys. En total, l’Executiu va invertir uns 2.300 euros per oferir un nou lloc per viure a aquestes persones. Una quantitat que Areny va qualificar de «molt baixa» ja que els temporers pagaven el lloguer a principis de mes i, com que el foc va tenir lloc a finals del mes de febrer, els mateixos treballadors van costejar part de les despeses de l’hotel amb el que els costava el lloguer.

Així mateix, des de Protecció Civil es va subjectar que des del 15 d’abril que van acabar els reallotjaments dels temporers, «ningú ens ha sol·licitat més ajuda per la qual cosa entenem que tothom ja està reubicat». 
D’altra banda, el també director de Gestió d’Emergències va recordar que els efectius van trigar entre cinc i set minuts en arribar al lloc dels fets des del moment en què van rebre la primera trucada que alertava de l’incendi. De la mateixa manera, també va donar explicacions sobre la metodologia en què es va procedir a apagar el foc. Segons va detallar el dirigent de Protecció Civil, «estava tota la teulada encesa de punta a punta» i fins que no trencaven el fals sostre no podien apagar les flames. «Teníem una part molt petita per apagar-lo i el foc anava més ràpid que nosaltres». Tal com ja va dir en el seu moment Areny, els Bombers van donar l’incendi per estabilitzat a dos quarts de dues de la matinada i per extingit a les set del matí. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT