PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un pit despullat «és un tabú»

Herrador ha partit de la seva pròpia experiència per reivindicar una major conscienciació social

Per ESTEFANIA GRACIA

Una fotografia de l’artista donant el pit al seu fill.
Una fotografia de l’artista donant el pit al seu fill. | SUSANNA HERRADOR
Partint de la seva pròpia experiència com a mare, Susanna Herrador ha elaborat l’exposició Via Lactea Art Project en el marc de la iniciativa Una altra mirada és possible. Recerca d’estereotips de Génere en l’espai museogràfic Andorra que ha endegat Laboratori 376.
 
L’artista presentarà aquest dissabte a les 11.00 hores, al Museu Postal, un seguit de fotografies reivindicatives amb un missatge clar: normalitzar socialment el fet de donar el pit al teu fill en espais públics. Una pràctica que la mateixa Herrero ha experimentat i amb la qual ha descobert que la ciutadania no està acostumada a veure ni practicar aquesta acció natural i biològica. 
 
Així, iniciant-se en el món maternal i descobrint nous horitzons, Herrador ha comprovat que és gairebé impossible veure a «mares donant el pit als seus fills en espais públics». La societat té integrada la idea que «aquesta és una pràctica que s’ha de fer a casa o en un indret privat». I amb l’objectiu de «normalitzar» aquesta pràctica, «he volgut fer aquesta exposició fotogràfica reivindicativa i mostrar que socialment no està integrada». 
 
Amb aquesta premissa, Herrador va escollir els indrets més típics del Principat i va realitzar diverses fotografies mostrant aquest acte com un element o un moment més de l’espai, sense que s’hagi de veure com un fet sorprenent i descabellat. 
 
L’artista també ha volgut jugar amb l’anhel de les postals. «Andorra és un indret típic de turisme i les postals semblen encaixar a la perfecció en aquest indret, els paisatges que té, les places...». A més, avui dia les xarxes socials han fet viral les imatges, «abans, quan enviaves una postal, l’enviaves a una persona, ara, quan penges una fotografia a la xarxa, la poden veure milers de persones, també he treballat en aquest aspecte». 
 
Consciència del nostre cos / Herrador destaca que avui dia «no tenim consciència del nostre cos, les dones estem tant manipulades que el pit es veu com un element sexual, quan la seva funció és biològica i natural: donar el pit als fills. Sembla que veure un pit despullat és un tabú». 
 
Així, amb una «reivindicació silenciosa», l’artista ha volgut fer visible l’alimentació del seu fill. I en alguns casos, ha experimentat com les atentes «mirades dels ciutadans que passaven per l’indret» es paraven sorpreses davant del fet. «En alguna ocasió, em van fer fotos, i tot i que la gent es cautelosa, les mirades es noten».  

Segons Herrador, les grans indústries també tenen molt a veure en aquesta percepció social, ja que les empreses «volen que es venguin les llets en pols, els biberons... És una qüestió de consumisme i capitalisme». A més de la «conciliació entre la vida laboral i privada de les dones, és molt difícil compaginar els horaris de la feina i el mateix cuidat del nen, tot això influeix també a l’hora de donar el pit al teu fill. Però aquests aspectes no es veuen fins que arribes a ser mare, si no ho ets, estàs aïllada de totes aquestes mancances socials que cal millorar». 
 
D’aquesta manera, Herrador convida a tots els «sensibilitzats amb aquests temes a venir a l’exposició, ja que obrirem un debat al respecte i es podran fer intervencions».  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT