PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra acollirà el Campionat d’Europa de Petits Estats de karate del 2017

Participaran nou països i al voltant de 200 participants, en quatre categories tant en kumite com en kata

Per JOAN JOSEP BLASCO

Sandra Herver, segona per l’esquerra, dos anys enrera a la primera edició del campionat a Malta.
Sandra Herver, segona per l’esquerra, dos anys enrera a la primera edició del campionat a Malta. | FAK
Per primera vegada la Federació Andorrana de Karate (FAK) organitza al país una competició encabida al calendari mundial. El 2017 serà la seu del Campionat d’Europa de Petits Estats, en la que serà la quarta edició de l’esdeveniment. S’espera la participació d’alt voltant de 200 karatekes que representen nou països. El pavelló del Prat Gran d’Escaldes-Engordany es postula per ser la seu de l’esdeveniment.
 
L’interès d’Andorra per acollir la competició va portar a la confirmació per part del comitè europeu dels petits països i en el proper congrés de Malta, que es realitzarà aprofitant la disputa del campionat el 17 i 18 de setembre, es portarà a terme la presentació oficial del que serà l’esdeveniment. La data exacta encara no està definida, però amb tota probabilitat serà del 15 al 17 de setembre. Els participants seran, a més d’Andorra; Malta, Xipre, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, Montenegro i San Marino. Aportaran al voltant dels 200 participants, i entre delegacions i acompanyants seran entre les 600 i 800 persones les que es reuniran al Principat. Les categories que entren en competició són la sènior, júnior, cadet i juvenil, totes tant en kata com en kumite. També s’espera per primera vegada al país la presència del president de la Federació Mundial de Karate, Antonio Espinós.
 
Opcions de medalla / «Es un campionat a la nostra mida, com són els Jocs dels Petits Estats. Ens permet tenir les nostres oportunitats. És un concepte d’igualtat de condicions entre tots els participants, perquè en els grans campionats oficials és difícil superar una ronda, i més encara ser en una semifinal o la final», assenyala Xavier Herver, president de la Federació Andorrana de Karate. Destaca principalment el que suposa portar un esdeveniment d’aquest tipus i la capacitat organitzativa existent: «Els últims anys ha quedat ben demostrat que Andorra està perfectament capacitada per acollir grans competicions, com s’ha vist amb la Copa del Món d’esquí alpí, BTT o l’Ultra Trail. Aquí es fan bé les coses i cada cop som més presents en el mapa esportiu».
 
La de l’any vinent serà la quarta edició de l’Europeu de petits estats. La primera va disputar-se el 2014 a Luxemburg, amb els andorrans adjudicant-se onze metalls, quedant quarts en el medaller tot i portar un equip força inferior a alguns dels rivals. Van pujar al caixó més alt del podi Sandra Herver, Silvio Moreira, Joel Quintana i Melchor Randy. L’any passat, a Xipre, no hi va haver representació del Principat, així com d’altres delegacions, perquè els organitzadors van tardar a confirmar la competició i no hi havia partida pressupostària per a desplaçar-se. El pròxim setembre és Malta qui alberga l’esdeveniment i hi aniran una desena de karatekes nacionals. De cara al 2017 la FAK aspira formar un equip al voltant de la trentena d’integrants: «Volem que hi siguin tots els que demostrin estar al nivell per ser una competició com aquesta».
 
Durant el campionat de l’any vinent es portarà a terme el congrés dels comitès dels petits estats del continent. A més, amb les delegacions que vinguin amb temps, «tenim pensat fer un training camp per permetre oferir una activitat més» durant una setmana on volen promocionar el karate.
 
Bronzes per al Shotokan i Sandra Herver a l’Espanyol de clubs
 
Representació andorrana destacada al Campionat d’Espanya de clubs, que va disputar-se a Leganés. Van tornar de la localitat madrilenya amb una medalla de bronze el Karate Club Shotokan d’Andorra la Vella i Sandra Herver, que va acabar amb el nas trencat.
 
En categoria kumite juvenil mixta el Shotokan competia amb Martí Cabanes, Melchor Randy, Gina del Río, Maria Eugenio, Ricardo Braga i Dídac Larregola. En primera ronda van caure per 3-2 amb el Gimnasio Mente de Cantàbria. Van entrar en la repesca perquè el rival va arribar fins a la final. Les dues rondes que van haver d’afrontar les van superar sense problemes. La lluita pel bronze es presentava intensa, ja que davant hi havia el club d’Ángel Chavez, seleccionador espanyol cadet, júnior i sub-21. Randy va imposar-se per 6-0 i del Río per 4-0, mentre que Braga empatava a zero i Eugenio perdia 3-2. La victòria era andorrana i ja no va caldre que Cabanes competís.
 
Per la seva part Sandra Herver, del Club Karate Fudo-Shin, hi participava enrolada al Club Karate Iván Leal. Ho feia en sènior juntament amb Flory Illie i Carolina Nieto. En primera ronda superaven al Club No Kachi de Catalunya per 3-0 i en segona al Fujisan de Palència per 2-1, amb l’andorrana guanyant els seus combats. A les semifinals van caure amb el SAMYD de les illes Balears, amb Herver empatant però les seves companyes d’equip perdent. Van repescar i en l’enfrontament per la medalla de bronze a guanyaven al J. Vidal de la Comunitat Valenciana per pujar al podi. Va ser competit perquè els dos equips van acabar empatats. Herver s’havia imposat al seu combat i va disputar el de desempat, on va derrotar a Estela Benita.
El pitjor va ser que en el darrer segon d’aquest enfrontament, quan la victòria de l’andorrana estava decidida, un cop de la rival va suposar el trencament del nas a Herver. Els jutges van donar-li el triomf per hansoku, que és la desqualificació màxima, pel que el marcador queda 8-0. Aquesta lesió provoca que no pugui disputar aquest mes l’Open internacional d’Escaldes-Engordany i a l’agost el Mundial Universitari, a Braga.

PUBLICITAT
PUBLICITAT