PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Pit, collons i amunt!

La Colla Castellera d’Andorra obté més de la meitat dels vots en la final disputada amb els fallaires i Carles Perea

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els tres candidats a l'Andorrà de l'Any 2015 (Sánchez, Peña i Perea), abans de la gala, amb el mocador dels castellers.
Els tres candidats a l'Andorrà de l'Any 2015 (Sánchez, Peña i Perea), abans de la gala, amb el mocador dels castellers. | TONY LARA
La Colla Castellera d’Andorra és l’Andorrà de l’Any 2015. Les persones que han participat a la votació del guardó d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA han decidit, per més del 50% dels vots, que els castellers es mereixen el reconeixement. El cap de Govern, Antoni Martí, va entregar ahir al vespre el premi al president de l’entitat, Juli Peña, en representació dels 150 membres de la colla. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va llegir el veredicte de la distinció que es disputaven els fallaires, Carles Perea (Som com Som) i els castellers.

Quan Trini Marín va anunciar la Colla Castellera d’Andorra com la guanyadora del premi, un crit d’eufòria va esclatar entre el públic reunit anit a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany. Per a Peña, el premi Andorrà de l’Any 2015 suposa «un reconeixement a la tasca social» i, a més, «ens consolida al país com a entitat social i cultural». El president dels castellers va destacar que el que vol la colla és que «la gent se’n senti orgullosa», com fan quan porten el nom d’Andorra per les places de Catalunya. «Pit, collons i amunt!», van clamar a l’uníson.
Peña va rebre la sincera felicitació dels contrincants, i els castellers van obsequiar els presents carregant un pilar de 3.

QUI HA FET MÉS PEL PAÍS? / «El 2015 ha estat un any complicat per al Principat, un any en què el país ha patit una de les sotragades més grans pel que fa a la seva imatge internacional, però alhora, un any en què les coses dolentes que hem passat no han eclipsat totes les coses positives que han anat passant dia a dia al voltant nostre». Amb aquestes paraules, el director d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA, Arnau Colominas, va obrir la cerimònia d’entrega del guardó. El director va recordar que «són moltes les persones que s’esforcen per fer d’aquest país un país millor, més solidari, més igualitari, més just, culturalment més potent o empresarialment més competitiu».

L’Andorrà de l’Any va començar amb una crida als lectors d’EL PERIÒDIC perquè proposessin la persona o entitat que consideraven que havia fet més per al país l’any 2015. Dels noms suggerits amb més freqüència en van sorgir els 15 semifinalistes: Francesc Areny, Jordi Llovera, Trini Marín, Dolors Carmona, Juli Peña, Sergi Mas, Santi Sánchez, Jordi Giné, Ester Fenoll, Sergi Balielles, Joaquim Rodríguez, Albert Coma, Ferran Teixidó, Carles Perea i Pilar Díez. Després es va obrir un període de votació entre els 15 candidats, dels quals en van sorgir els tres finalistes: Carles Perea, Juli Peña i Santi Sánchez. En l’última fase, la votació popular ha reconegut la tasca dels castellers.

En total, en les tres fases s’han rebut més de 20.000 vots via correu electrònic, mitjançant l’enquesta a la pàgina web d’EL PERIÒDIC i per SMS, segons va revelar Colominas. El director va recordar que el premi Andorrà de l’Any va ser creat «perquè tot el poble andorrà pogués dir la seva a qui ha estat el que més ha fet per al país».

ELS FINALISTES / Cadascun dels finalistes ha estat apadrinat per una persona que va dir-ne unes paraules d’elogi ahir durant l’acte. El primer finalista a ser presentat va ser Santi Sánchez, president dels Fallaires d’Andorra la Vella, «la cara visible d’un grup molt motivat per mantenir la tradició de la crema de falles, una tradició ancestral al Principat però també a tot el Pirineu». Una tasca reconeguda el 2015 amb la categoria de patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco.

El fallaire Casimir Arajol ha apadrinat els fallaires: «Els actuals fallaires d’Andorra la Vella som hereus d’aquells qui van ser fallaires durant la primera meitat del segle XX: els del Pui, del Puial, dels carrers antics d’Andorra la Vella i de Santa Coloma. Ens reconeixem en la seva memòria, recollim el seu testimoni i hem pres el compromís de projectar-lo cap al futur», va dir.

Quant a la declaració de la Unesco, Arajol va remarcar que «la declaració suposa no solament un èxit, sinó sobretot una gran responsabilitat en la preservació i difusió de la festa. Aquest és el gran repte que tenim en aquests moments i el compromís que assumim des de la més absoluta responsabilitat i sent conscients que les falles formen part de la idiosincràsia andorrana».

El següent candidat presentat va ser Juli Peña, com a representant de la Colla Castellera d’Andorra, la primera que ha tingut el país. L’entitat es va gestar durant el 2014 i l’abril del 2015 va ser batejada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La colla ha aconseguit aglutinar més de 200 persones de totes les edats, des dels 4 als 70 anys,. L’últim gran èxit ha estat aixecar un 7 de 6 a la plaça de la Rotonda per celebrar el primer any del bateig.

El seu padrí és Quim Torredà, president del Col·lectiu Portella, que en el seu discurs va destacar «la fulgurant trajectòria de la colla, que en dos anys ha mobilitzat més de 200 persones i ha aconseguit molt ressò a Andorra i a Catalunya». Torredà va subratllar els quatre pilars del fet casteller: «força, equilibri, valor i seny». «Andorra necessita aquests valors per mobilitzar-se», va afegir. El padrí, a més, va valorar que el moviment casteller sigui «molt transversal i aglutinador, posa l’accent en valors molt constructius».

Finalment, l’últim candidat a ser presentat va ser Carles Perea , president de Som com Som, l’entitat que defensa els drets de les persones gais, lesbianes, transgèneres, bisexuals i intersexuals. Durant els últims mesos, Perea ha trucat a totes les portes possibles, entre les quals les de tots els grups parlamentaris, per demanar-los que tinguin en compte el col·lectiu en les polítiques d’igualtat. També ha demanat a tots els comuns que creïn una conselleria d’igualtat.

La seva madrina és la consellera general liberal Judith Pallarès, que va destacar de Perea que és «un valent, que dóna la cara per un col·lectiu complicat de visibilitzar a Andorra». Per a la parlamentària, Perea «ens ha recordat moltes coses i ens ha instat a tots a donar suport als canvis socials. Ens ha conscienciat encara més». Pallarès va insistir que «a Andorra tot se sap però no res es diu» i la tasca de Perea ens recorda «que no cal amagar-se».

Els castellers són l’Andorrà de l’Any 2015. L’any que ve, EL PERIÒDIC D’ANDORRA instarà a reconèixer qui ha fet més per al durant el 2016. Ja poden començar a pensar a qui votaran.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT