PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap a una generació sense sida

El Comitè Nacional d’Andorra per la Unicef desenvolupa un projecte per a la canalla i adolescents d’entre 10 i 19 anys H Afers Exteriors invertirà 150.000 euros en el programa en el període 2016-2017

Per ESTHER JOVER MARTIN

Mares cameruneses amb els seus fills petits en una imatge del 2006 del Comitè Nacional d’Unicef a Andorra.
Mares cameruneses amb els seus fills petits en una imatge del 2006 del Comitè Nacional d’Unicef a Andorra. | UNICEF ANDORRA
El Comitè Nacional d’Andorra per la Unicef està obcecat en acabar amb la sida al Camerun. Entre els anys 2012 i 2015 ha desenvolupat in situ un programa de prevenció de VIH entre adolescents i joves i d’atenció a la infància afectada. Ara, l’ONG endega un segon programa, anomenat Cap a una generació sense sida. El projecte es realitzarà durant dos anys (2016-2017), i s’hi invertiran 300.000 euros, dels quals la meitat els aporta el Ministeri d’Afers Exteriors i l’altra meitat, el Comitè d’Unicef d’Andorra.
 
El programa Cap a una generació sense sida consisteix en «la prevenció, tractaments i atenció global del VIH en els adolescents de 10 a 19 anys». Els objectius marcats en el pla d’acció humanitària impliquen que, a finals de l’any 2017, s’hagin reforçat 30 estructures sociosanitàries per a adolescents i ofereixin serveis per a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual, a més d’impartir educació terapèutica per als pacients amb VIH. El projecte també preveu que a finals del 2017, almenys el 35% dels adolescents de les dues regions del Camerun, nord i oest, coneguin quin és el seu estatut serològic –és a dir, si estan infectats amb el VIH– i que almenys el 75% dels adolescents detectats positius en les regions del nord i de l’oest es beneficiïn del paquet mínim d’atenció global.

Suport governamental / L’any 2006, el Govern va establir un conveni de cooperació amb el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) i el Comitè Nacional d’Andorra per la Unicef per col·laborar econòmicament durant un període de cinc anys (2007-2011), amb 200.000 euros l’any, amb el projecte integral de lluita contra el VIH/Sida al Camerun.
 
Al novembre de 2012, davant la proposta del Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef de renovar l’acord, el Ministeri d’Afers Exteriors va reiterar el seu compromís per tres anys més amb el projecte Passatge a escala de la prevenció del VIH en els adolescents i joves i atenció global dels infants afectats a trenta districtes d’intervenció prioritària de l’UNICEF al Camerun, alineat amb el Pla Nacional de Lluita Contra la Sida (PNLS) realitzat pel Govern del Camerun.
 
Des del Govern s’ha argumentat que, «vistos els bons resultats obtinguts en la col·laboració anterior i tenint en compte que les contribucions a projectes de cooperació internacional al desenvolupament tenen un major impacte quan es fan en el marc d’un projecte a mitjà termini, el ministeri va pressupostar pels anys 2013 a 2017 una partida de 75.000 euros anuals per a un projecte plurianual».
L’Executiu ja ha adjudicat els 75.000 euros corresponents a l’any 2016 per al projecte Cap a una generació sense sida a Camerun: Prevenció, tractaments i atenció global del VIH en els adolescents de 10 a 19 anys. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT