PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un mes clavat per deixar de patir pels talls d’aigua a Escaldes

Capesa preveu el funcionament del nou dipòsit «abans de l'arribada del Tour», el pròxim 10 de juliol

Per Iván Moure

Un pla general del segon dipòsit a la banda esquerra -a l’espera de la instal·lació de la coberta- i el forat per a la construcció del tercer, ahir a la Plana.
Un pla general del segon dipòsit a la banda esquerra -a l’espera de la instal·lació de la coberta- i el forat per a la construcció del tercer, ahir a la Plana. | TONY LARA
Ja hi ha una data límit per saber quan el ciutadà del centre d’Escaldes deixarà de patir pels talls d’aigua. La Companyia d’Aigües d’Escaldes (Capesa) va anunciar ahir en boca del seu president, Eduard López, que la disponibilitat per l’ús del segon dipòsit per «abans de què arribi el Tour de França», que serà el pròxim 10 de juliol. Així doncs, queden 31 dies, un mes dels llargs, per deixar d’estar pendents del cel i de www.meteo.ad. 
 
Durant uns dos dies el funcionament serà provisional, ja que es bombejarà des del dipòsit antic. A nivell operatiu, però, no hi haurà cap diferència. En cas de talls d’aigua, Escaldes passarà de tenir un dipòsit reserva d’uns 800 metres cúbics a 3.300. El quàdruple d’hores. «Entre 12 i 20 hores d’autonomia», calcula el conseller de Serveis i Manteniment del Comú, Josep Tudel.
 
AVUI S’INSTAL·LA LA COBERTA / Les obres van sota les previsions previstes. Avui es preveu la intal·lació de la coberta per acabar de tancar el dipòsit. Serà una tasca complexa donada les enormes dimensions d’aquesta, de 40 per 40 metres aproximadament, però en tot cas no requereix més que unes hores de feina. Aquest serà l’últim pas per acabar de construir el nou dipòsit, però encara quedarà  treballar en la impermeabilització i la neteja.
 
SUPORTARÀ EL DOBLE DE TERBOLESA / Capesa i el Comú també havien planejat aprofitar l’espai que hi ha sobre el segon dipòsit. La idea inicial era construir un pàrquing, però es va descartar per la possible filtració d’olis i altres líquids que puguin desprendre els cotxes. Amb la impermeabilització és pràcticament impossible que passés res, però ningú no vol riscos amb la salut del ciutadà. En tot cas, López va avançar que s’aprofitarà per fer magatzems i un dels espais es farà servir per una nova maquinària de microfiltració amb unes membranes de plàstic, que ajudarà a suportar fins el doble del nivell de terbolesa que hi ha en l’actualitat. Aquest és de 30 unts i segons el màxim mandatari de Capesa «passarà a ser almenys de 60».
 
Totes aquestes mesures –suportar el doble de terbolesa i passar a tenir un dipòsit quatre vegades més gran– no garanteixen al 100% que els ciutadans d’Escaldes es tornin a quedar sense aigua. Per això López va indicar que els protocols d’actuació es continuaran fent, «però de manera molt més assossegada».


Divendres sí va haver-hi tall d’aigua a les deu de la nit, però no va afectar a la població

El divendres passat, el Comú que encapçala Trini Marín i Capesa van anunciar a la població d’Escaldes, amb unes hores d’antel·lació que es tallaria l’aigua a les deu de la nit degut a les fortes pluges. A conseqüència d’aquell avís el consum d’aquest bé bàsic es va disparar en més d’un 50% i sí, les precipitacions van obligar a tallar l’aigua a l’hora prevista i durant un parell d’hores. Més que res per precaució, perquè el nivell de terbolesa va arribar a un màxim de 27 unts. Dins del límit permès. El dipòsit va baixar fins el 50% i la població ni es va assabentar del tall.
 
Capesa va aconseguir evitar deixar la població sense aigua amb una fórmula nova, que consistia en obrir la presa de Ràmio per augmentar el cabal i assimilar-lo al del que passa per Claror, de manera que el corrent arribés a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable amb un nivell de terbolesa més baix. Per 3 unts no es va arribar al màxim. La decisió va ser un èxit i per això Lopez va anticipar que «tornarem a utilitzar el mateix mètode si és necessari». Ahir a la tarda es preveien fortes pluges però no es van produir i la parròquia, tot i estar alerta, va viure un dia de total normalitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT