PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Andorra suspèn en infraestructures per a persones amb discapacitat

La població, en canvi, valora positivament la integració a l’escola i les ofertes laborals

Per LÍDIA RAVENTÓS

Una persona amb mobilitat reduïda passeja pel centre d’Andorra la Vella.
Una persona amb mobilitat reduïda passeja pel centre d’Andorra la Vella. | TONY LARA
Per primera vegada, l’Observatori va preguntar sobre la situació de les persones amb algun tipus de discapacitat i el resultat, en general, és negatiu. Segons les respostes dels enquestats, el Principat no està ben preparat a nivell d’infraestructures per aquest col·lectiu. Es queixen també de la manca d’ajudes econòmiques per part del Govern. Millora, d’altra banda, la percepció que tenen de l’accés als llocs públics i aprova la integració del sistema educatiu i l’accés a una feina remunerada.

Concretament, el 45% de les persones que han decidit contestar –ja que el percentatge de gent que no respon en aquestes preguntes és elevat– diu que Andorra està mal preparada pel que fa a les rampes o voreres rebaixades per facilitar l’accés en cadira de rodes. Un 35% opina que és regular i un 20,5% considera que el país està ben preparat en aquest aspecte. En referència als semàfors amb so per a persones amb discapacitat visual o amb dificultats per caminar, el 45% dels enquestats que han decidit contestar creu que el Principat està mal preparat. D’altra banda, el 30% creu que és un aspecte regular i el 25% que és bo.

Pel que fa a l’accés als llocs públics, el 36% dels enquestats consideren és adequat, mentre que un 34,5% creu que és regular i un 29% que és dolent.

Pel que fa a les ajudes econòmiques de l’Executiu per a les persones amb discapacitats, més de la meitat (51%) entén que són insuficients, envers només un 12% que troba que són suficients. Destaca també que un 37% assegura que ni tan sols tenia constància de l’existència d’aquestes ajudes.

Bona nota de l’educació inclusiva/ La població, en canvi, valora positivament la integració al sistema educatiu d’aquestes persones. De fet, més d’un 70% dels que van respondre pensen que la integració escolar és bona o molt bona i només un 14% manifesta que es dolenta o molt dolenta. Un 16% afirma que és regular.

També està ben considerat l’accés a una feina remunerada. En aquest cas, el 44% de la mostra exposa que les oportunitats laborals són bones o molt bones, mentre que el 33% creu que és dolenta o molt dolenta. El percentatge de gent que creu que és regular ascendeix al 27%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT