PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La família Cierco reclama una indemnització de 365 milions d’euros

Els accionistes majoritaris presenten la demanda judicial contra el Govern i l’INAF / Els empresaris asseguren que l’Executiu mai va contemplar un escenari diferent a la resolució

Per EL PERIÒDIC

Els quatre jocs de documents de la Batllia, INAF, Govern i Arxiu Judicial.
Els quatre jocs de documents de la Batllia, INAF, Govern i Arxiu Judicial. | EL PERIÒDIC
Els accionistes majoritaris de BPA han formalitzat la demanda judicial contra el Govern i contra l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per danys i perjudicis per la pèrdua de l’entitat bancària. La demanda es quantifica en 364,6 milions d’euros, que representa el 75,5% de les accions del banc, percentatge propietat dels germans Cierco.
L’escrit, segons van exposar els principals accionistes en un comunicat enviat ahir, «manté el fil argumental» de la reclamació interposada el 14 d’octubre passat i incorpora dos informes econòmics que valoren el Grup BPA en el moment previ a la intervenció en 482,8 milions d’euros i 496,4 milions respectivament i dels quals parteixen per quantificar la indemnització que demanen. Així mateix, reiterren que els accionistes del banc no es poden fer responsables «de l’ocorregut a partir d’aquella data».

Els demandants insisteixen també que el Govern i l’INAF han incomplert de forma reiterada els seus deures i les seves obligacions abans i després que es produís la publicació de la nota del FinCEN i posen de relleu que a l’INAF «mai no li va importar gaire la viabilitat del banc». A més, manifesten que l’Executiu i l’INAF han actuat «de forma coordinada» amb l’única pretensió, diuen, d’ajudar a la resta de la plaça financera «adoptant decisions i aplicant mesures, en alguns casos, sense cobertura legal que s’han pretés legalitzar posteriorment amb l’aprovació a corre-cuita de la Llei coneguda com a Llei BPA».

La demanda jurisdiccional també recorda que més enllà del perjudici econòmic causat també «s’ha sofert un dany moral i reputacionals» pels quals els accionistes majoritaris no descarten sol·licitar més endavant una reparació. Consideren que sel’s va «apartar, humiliar i se’ls va ocultar tota mena d’informació relativa a la situació de BPA».

En el comunicat també informen que es reserven el dret d’actuar contra tots els membres del consell d’administració de l’INAF i especialment contra la seva directora general, de la qual analitzaran si va incorrer «un comportament il·lícit penal» atesa la seva tasca laboral anterior com auditora responsable a Andorra de la firma KPMG, «que durant diversos exercicis va analitzar degudament BPA sense advertir cap anomalia destacable».

L’informe de l’INAF/ Els Cierco rebaten l’informe que va considerar inviable el banc i que els darrers dies ha lliurat l’INAF després que el Tribunal Constitucional l’obligués a entregar aquest document. Un cop obtinguda aquesta informació, els Cierco asseguren que la major part del treball és un relat de fets partint de la base que les acusacions del FinCEN són certes i apunten que el Govern «mai va contemplar cap altre escenari que no fos la resolució».

De fet, subjecten que l’informe presenta una valoració de la viabilitat del banc «totalment esbiaixada i predeterminada»davant d’una voluntat «d’iniciar el procés de resolució del banc i no pas de reestructuració». Lamenten també que tot el procés hagi anat «encaminat a posar fi a l’existència de l’entitat sense garantir en cap moment la presumpció d’innocència».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT