PUBLICITAT

Canillo

Un litigi del 1300 sobre pastures

L’Arxiu Comunal de Canillo exposa el document més antic que conserva, del segle XIV

Per EL PERIÒDIC

El document del litigi, datat de l’any 1300, entre el veïnat de Canillo i el de Merens per decidir el dret de pastura a la muntanya de Siscar.
El document del litigi, datat de l’any 1300, entre el veïnat de Canillo i el de Merens per decidir el dret de pastura a la muntanya de Siscar. | ANA / B. N.
El document escrit més antic que es conserva a Canillo, un litigi de l’any 1300 entre el veïnat de Canillo i el de Merens sobre el dret de pastura a la muntanya de Siscar, s’ha exposat a la Biblioteca Comunal amb motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Arxius. El litigi «és l’escrit més antic que es conserva a la parròquia», ha subratllat l’arxiver, Domènech Bascompte.
 
Durant la jornada d’ahir, la biblioteca va acollir una exposició amb alguns dels documents més importants que conserva l’Arxiu Comunal i que, segons Bascompte, «no deixa de ser part de la memòria històrica que mantenim com a país, com a poble i com a ciutadans».  Entre la documentació mostrada, a més de la disputa de principis del segle XIV per unes pastures, una «relíquia», també hi havia altres fonts escrites amb segles d’història, com un pergamí de l’any 1333 en què es pot llegir un altre litigi per les pastures de la Solana, i un llibre d’actes del Consell que «comprimeix la història de la parròquia», ja que com va indicar Bascompte, «es va començar a escriure l’any 1690 i l’ultima anotació data de l’any 2008, amb un escrit sobre el Consell d’Ordinacions celebrat al juny», segons explica l’ANA.
 
L’exposició documental es va organitzar amb l’objectiu «d’apropar i donar a conèixer una part de la nostra memòria històrica», va garantir l’arxiver. Paral·lelament a l’exhibició dels documents escrits, la mostra es va complementar amb un recull fotogràfic, amb imatges dels anys 80 i 90, sobre l’evolució de la parròquia, i amb un espai reservat per a la lectura de diferents publicacions sobre Andorra. 
Bascompte va destacar que és molt important comptar amb la col·laboració de la ciutadania per «poder ampliar aquestes col·leccions a partir de cessions o aportacions de particulars».
 
Tot i que inicialment bona part dels documents «es trobaven força deteriorats a causa de les condicions de conservació», Bascompte va exposar que després d’uns anys de feina en què s’ha fet una campanya de restauració, «s’ha millorat considerablement l’estat dels documents consultables». Actualment, sensecomptar els documents administratius, l’Arxiu de Canillo compta amb un total de 6.000 documents i més d’un centenar de llibres.
 
La protecció de la memòria
 
Per celebrar el Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Nacional d’Andorra va organitzar la conferència Arxius oberts. De la protecció de la memòria a la transparència de fons, a càrrec del director de l’Arxiu Històric de Terrassa i president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Catalunya, Joan Soler Jiménez.
 
L’acte va servir per «reivindicar la importància dels arxius en la salvaguarda de la identitat i la seva projecció històrica i cultural al món, a més de conscienciar sobre el paper bàsic dels arxius com a garants de la transparència de les administracions públiques i el bon govern».
Soler va reivindicar que «els arxius estem obligats a fer un canvi de suport i a sortir al carrer per saber quina informació requereix la ciutadania». També va insistir que «en cap cas volem ser museus ni temples de paper, no volem amagar res, la idea d’arxiu tancat i polsós és un concepte antic i qui ho vulgui mantenir és perquè amaga alguna cosa», segons explica l’ANA. 
 
Soler va subratllar que en un context purament digitalitzat «els arxius, de la mateixa manera que ho ha fet la societat, han de fer un pas endavant en la transició digital i, per tant, estan obligats a canviar el suport». L’arxiver va matisar que si els arxius continuen estant vinculats únicament a l’activitat cultural i lligats als departaments de cultura «el procés de transició no tindrà recorregut ni cabuda».
 
L’ONU va proclamar l’any 2007 el Dia Internacional dels Arxius, després que durant el Congrés Internacional d’Arxius celebrat a Viena l’any 2004, els 2.000 participants van aprovar una resolució per demanar a l’ONU la creació d’un dia internacional dels arxius. Finalment, el novembre de 2007, l’Assemblea General del Consell d’Arxius va decidir promoure i crear el seu Dia Internacional dels Arxius, establert el 9 de juny, perquè el 9 de juny de 1948 es va crear el Consell Internacional d’Arxius, organisme que depèn de la Unesco. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT