PUBLICITAT

Andorra La Vella

Calvó assegura que es construirà un marc legal energètic «més fort»

El ministeri preveu entrar a tràmit parlamentari la llei de transició energètica cap a finals d’any

Per ESTEFANIA GRACIA

La ministra Sílvia Calvó durant les jornades sobre eficiència energètica, ahir.
La ministra Sílvia Calvó durant les jornades sobre eficiència energètica, ahir. | ANA / M. F.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va ser l’encarregada d’inaugurar ahir unes jornades sobre eficiència energètica. Durant aquestes, diversos ponents i entesos del món energètic van mostrar les seves experiències i alguns dels projectes sostenibles que darrerament s’han implantant al Principat, com el pla Renova o el sistema 3E de les escoles. 
 
Calvó va recordar que Andorra importa el 83% de l’energia i el cent per cent dels carburants, tot i això, «la producció que fem és 100% renovable». Unes xifres que es volen millorar amb les modificacions i reglaments que el Govern està implantant. La ministra va parlar de la llei de transició energètica, una mesura que ja va anunciar el cap de Govern, Toni Martí, durant el darrer debat d’orientació i que es pretén presentar a tràmit parlamentari cap a finals d’any. 
 
La legislació permetrà tenir un marc legal «més dur» en aquest àmbit i «facilitar el camí cap a una transició d’eficiència energètica», va puntualitzar Calvó.  
 
Pla sectorial / La ministra també va matisar que el pla sectorial d’infraestructures energètiques està força «avançat». La iniciativa consisteix en «ubicar les diferents unitats de producció en el territori, tenint en compte que també estem treballant perquè dins d’aquesta producció nacional hi hagi una bona part reservada a les energies renovables». Així, «tenim una sèrie d’infraestructures d’ecogeneració que ja estaven  previstes per FEDA però estem treballant per ubicar energies renovables com la fotovoltaica o els molins de vent». 
 
A més, Calvó va destacar que el ministeri ha volgut «implicar a les vuit administracions del país. Els comuns participaran en el pla Renova amb bonificacions en quan als permisos i a les llicències d’obra, suposo que de cara a la tardor ja es posaran en marxa». 
 
Especificitats de la UE / El Principat fa temps que mostra interès en entrar a la Unió Europea (UE), i en termes de sostenibilitat i eficiència energètica, no es vol fer una excepció. Calvo va destacar que la UE contempla «unes especificitats per a territoris molt petits,de la dimensió d’Andorra, per tant, si el Principat entra a la UE, segurament ho farà amb aquestes especificitats». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT