PUBLICITAT

ORDINO

Andorra obre la porta del seu ecosistema al turisme científic

Una dotzena d’investigadors fa una estada a Ordino

Per EL PERIÒDIC

Irene Figueroa (Creaf), ahir.
Irene Figueroa (Creaf), ahir. | ANA / C.G.
Una dotzena de científics amateurs d’arreu del món estan fent estada durant nou dies a Ordino per estudiar la fauna i flora del país i analitzar com evoluciona, partint dels efectes del canvi climàtic. Es tracta d’un projecte impulsat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), de la Universitat de Barcelona, amb el suport del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma), i que es vol veure com un turisme científic adaptat.

La investigació ha estat seleccionada per l’ONG nord-americana Earthwatch Institute, que és qui aporta aquests investigadors amb l’objectiu d’involucrar la ciutadania en la recerca científica. Segons va ressaltar el director de Producte i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres, el prestigi que dóna que Earthwatch Institute compti amb un projecte d’Andorra ha de servir per començar a obrir mercat dins el sector del turisme científic. Andorra Turisme subvenciona amb 7.700 euros perquè, a més, es tracta de «projectar la imatge d’Andorra com a país on es fa recerca i investigació».

En cap cas un «turisme massiu» / Durant aquest any, sis grups, amb una dotzena d’investigadors cadascún, d’arreu del món (n’hi ha de la Xina, Austràlia o Filipines) fan estada a Ordino per estudiar els ecosistemes. És per això que Andorra Turisme considera que ha de ser un filó per introduir-se al mercat de turisme científic, fins ara poc explorat, tal com va reconèixer Torres, que en tot cas va assegurar que mai s’estaria parlant d’un «turisme massiu», però sí que pot aportar notorietat turística i el seu granet de sorra per seguir lluitant contra la desestacionalització. En aquest sentit, va informar que s’està negociant amb touroperadors anglosaxons per tancar tipologies de viatges d’aquestes característiques, les quals podrien començar a ser una realitat l’any vinent.

El director de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet, va explicar ahir que aquests dies compten ja amb un grup d’investigadors, que fan tasques a la muntanya però també lúdiques per conèixer el país. «Ens aixequem d’hora al matí» per fer treball de camp a Sorteny, Arcalís i els boscos d’Ordino en general que es troben més amunt de 2.000 metres, «lloc on més es noten els efectes del canvi climàtic», va dir la investigadora del Creaf Irene Figueroa. Fins ben entrada la tarda, estudien el creixement dels arbres i el comportament de petits mamífers. També han instal·lat 70 càmeres a diferents punts de la muntanya per veure la distribució de les espècies, i analitzen també els nivells de pol·len i de descomposició del sòl. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT