PUBLICITAT

Andorra la Vella

Primer ascens en un lustre de les subvencions esportives

El pressupost 2016 té un increment del 4,05% respecte de l’any passat després de quatre anys baixant

Per Iván Moure

Les subvencions a les entitas esportives de la temporada 2015-2016, presentades ahir per Jordi Beal a l'edifici administratiu del Govern.
Les subvencions a les entitas esportives de la temporada 2015-2016, presentades ahir per Jordi Beal a l'edifici administratiu del Govern. | El Periòdic
El pressupost que destina Govern a les subvencions esportives del 2015-2016 s’ha xifrat en 3.116.670 euros. Això suposa un increment respecte de la temporada passada en un 4,05%, gairebé 120.000 euros. Es tracta d’una dada a tenir en compte de cara al futur si s’analitzen les xifres del darrer lustre, que denota una lleu millora en l’economia. Per fi va cap amunt.
 
Perquè de la campanya 2011-2012 a la següent es va produir un descens de l’11,39%, mantenint aquesta tendència negativa amb un 3,83%, un 0,71% i un 1,58% fins la 2015-2016.
 
FAE I FAM DONEN UN SALT / En total seran 36 les entitats que rebin l’ajut procedent del Departament d’Esports. Ha quedat fora del programa la Federació de Kendo, segons el secretari d’Esports d’Estat, Jordi Beal, «per problemes de gestió i de la seva junta directiva». No van fer sol·licitud i per tant es queden fora. El curs passat rebien 3.000 euros. L’altra cara de la moneda, els grans damnificats en relació a l’any passat, són la Federació d’Esquí i la de Muntanyisme. Queda clar que els esports de neu són la gran aposta del Govern. Sobre l’entitat que presideix Albert Coma, que arriba al milió d’euros de subvenció, els motius són el projecte de tecnificació dissenyat de cara a les finals de la Copa del Món femenina del 2019, que acollirà Grandvalira. La de Jaume Esteve, perquè ha presentat un programa esportiu per tractar d’acostar-se més a l’elit d’aquest esport.
 
ONZE MÉS AMB MILLORA / També han millorat els seus emoluments, tot i que de manera molt més modesta, l’Automòbil club d’Andorra i les Federacions d’Esports de Gel, Ball Esportiu, Canoa i Caiac, Ciclisme, Gimnàstica, Handbol, Petanca, Taekwondo, Tir amb Arc i Tir. La majoria d’ells perquè han presentat projectes per tractar de millorar la qualitat dels seus esportistes, principalment de la base, basats en la formació o la tecnificació.
 
Menció especial mereix la de Canoa i Caiac, que compta amb les joves Laura Pellicer i Mònica Dòria, amb 15 i 17 anys respectivament, que tenen un projecte centrat en la classificació olímpica per a Tòquio 2020. D’aquí un salt important de 8.000 euros per arribar als 20.000, gairebé el doble del que percebia.
 
En el cas del tir, l’increment és de 2.001 euros per la necessitat de que l’olímpica Esther Barrugués de comporar un equipament nou.
 
UN 60% ES QUEDA IGUAL / 22 de les 36 entitats, el que és el mateix, un 66% de les entitats, es mantenen en les mateixes xifres. Clubs de referència com són l’FC Andorra, el VPC, el CB Andorra –un import destinat a la base i el filial, desvinculada del que percep per a l’equip d’ACB que té una partida apart– i el CV Andorra tornaran a percebre la mateixa subvenció que l’any passat. «No tenen canvis en la seva activitat, per tant reben el mateix», va ser l’explicació de Beal.
 
Només el Comitè Olímpic Andorrà dóna una davallada de 97.000 euros perquè sempre determina les xifres segons les activitats en què està implicat i aquest no és any de Jocs dels Petits Estats. Tan sols calen despeses per als Jocs Olímpics de Río d’aquest estiu i els de la Joventut de Lillehammer, ja celebrats.
 
La presentació dels ajuts s’ha fet més tard de l’habitual, però en tot cas Cinca va afirmar que les entitats han anat «cobrant les dotzenes parts», per tant no se les deu res.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT