PUBLICITAT

Ordino

Ovins, remugants i aus centren el debat a la reunió pirinenca d'higiene i sanitat animal i vegetal

Andorra acull per primer cop una jornada d’intercanvi d’informacions comuns amb França i Espanya

Per Iván Moure

Landry Riba, director andorrà d’Agricultura, xerra en públic a la reunió pirinenca, ahir a l'Auditori Nacional.
Landry Riba, director andorrà d’Agricultura, xerra en públic a la reunió pirinenca, ahir a l'Auditori Nacional. | ANA / C. G.
Igual que en el seu dia va ser la grip aviar, ahir el tema a debatre a la 56a edició de la reunió pirinenca d’higiene i sanitat animal i vegetal que organitzen cada any Andorra, França i Espanya van ser els ovins, els remugants i les aus, amb les malalties a les que estan sotmeses aquestes espècies. No hi ha preocupació al respecte. Simplement les prop de 40 persones que hi van participar a l’Auditori Nacional aporten els seus informes d’actualitat, intercanvien informació i arriben a unes conclusions comunes per tractar d’eradicar els problemes en qüestió. Aquest any, gens preocupants, però segons opinen «sempre és millor prevenir».
 
UNA MICA D’HISTÒRIA / Cap als anys 50 del segle passat, França i Espanya van arribar a un acord per programar una reunió anual a la qual s’intercanviés informació sobre l’actualitat animal i vegetal en qüestions d’higiene i sanitat, amb l’objectiu d’aplicar el dit la unió fa la força per resoldre els possibles problemes de moviments transfronterers entre els dos països. Llavors no hi havia mòbils ni internet i la comunicació era més difícil. Amb el temps, s’ha convertit en un fòrum per intercanviar opinions, plantejar problemes i fixar accions comunes per resoldre’ls. Als Pirineus, que comuniquen els dos països, hi ha Andorra i va ser qüestió de temps que entrés en aquesta reunió hispano-francesa, fa quinze anys que va començar a assistir-hi com a observador i des de fa set que ja és un membre de ple dret. 
 
L’any 2016 i ahir en concret, per primera vegada, el Principat ha estat l’organitzador de la trobada, que ha centrat els seus neguits en els ovins, els remugants i les aus. Les malalties que estan afectant actualment a aquestes tres espècies d’animals s’han posat a la taula, ja que a la llarga poden afectar sobretot a nivell de comercialització i volen arribar a un consens per tenir la situació controlada. «Ocupem part del Pirineu i de la connexió entre els dos països, per tant és lògic que formem part d’això. Tots els problemes que tinguin ells ens acabaran afectant», va indicar ahir Landry Riba, director del departament d’Agricultura, tot i admetre que per ser el Principat un país de dimensions molt més petites, és més ràpida tant la detecció com la implementació de mesures. «Per posar un exemple, nosaltres tenim 1.500 vaques, 700 cavalls i 3.300 ovelles. França parlava de 20 milions de vaques i 27 milions d’ovins… L’escala té poc a veure i les dosis de les vacunes tampoc. Ells tenen problemes de provisionament i nosaltres no, perquè necessitem motíssimes menys. En tot cas, cal estar al dia, tenir un discurs homogeni i consensuat entre els tres països i articular una veu conjunta de cara a Brusel·les».
 
Aquesta vegada no hi ha cap pandèmia tan agressiva que s’hagi d’eradicar. La llengua blava en el cas dels remugants, la febre catarral ovina i la influenza aviar a les aus són les malalties a vigilar, segons el director general de sanitat de la producció agrària del ministeri espanyol d’agricultura, Valentín Almansa, perquè «hi ha tercers països que no t’accepten els animals afectats i això s’ha de controlar per no distorsionar el comerç.
 
El mateix passa en matèria de salut vegetal, que  es va incloure fa cinc anys a les reunions pirinenques i ara ja es treballa en grups separats amb els de salut animal. Andorra, per cert, té tècnics als dos àmbits. La Xylella fastidiosa –afecta als cultius i en especial a les oliveres–, el citrus greening i la manxa negra –en el cas dels cítrics– són els aspectes a vigilar. A l’Auditori es decidirà les maneres d’actuar perquè res d’això s’acabi convertint en un problema general com va ser la grip aviar. Deia Almansa en broma que «és un networking, el que abans dèiem fer amics» però en el fons, és molt necessari perquè ells s’encarreguen de què tot allò que mengem estigui en bon estat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT