PUBLICITAT

Andorra La Vella

Salut crea un grup de treball per analitzar les cesàries

El Principat està tres vegades per sobre de la mitja que recomana l’ONU

Per ESTEFANIA GRACIA

El ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany durant la sessió de control al Govern, ahir.
El ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany durant la sessió de control al Govern, ahir. | TONY LARA
El Ministeri de Salut ha creat un grup de treball per analitzar i estudiar les cesàries que es realitzen al Principat, ja que com va anunciar EL PERIÒDIC fa uns mesos, Andorra realitza un nombre de cesàries tres vegades major al que recomana l’Organització de les Nacions Unides (ONU). El Principat va registrar el passat any una taxa de cesàries del 34%, mentre que la ONU especifica que aquesta taxa hauria d’estar entre el 10 i el 15%. 
 
Amb el fi d’esbrinar quina és la problemàtica d’Andorra i poder encaminar-se cap a una solució, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha integrat un grup de treball format per diversos professionals de l’hospital, com membres de ginecologia o llevadores, segons va especificar ahir el ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany, durant la sessió de control al Govern celebrada al Consell General. 
 
Manca d’especificitat / Tot i l’anunci de la nova comissió, no es va especificar com es durà a terme exactament aquest estudi ni quines són les dades que es recolliran per determinar la situació del país en relació a les cesàries. Marfany sí va destacar que segurament es tindran els resultats de l’anàlisi de cara a la tardor. A més, «les persones integrants de la comissió són serioses i obtindrem dades molt significatives». 
 
Així, en funció de les conclusions que s’extreguin, «actuarem i decidirem com posar-hi solució, tot i això, recollir les dades és més difícil que realitzar les actuacions pertinents, això ja portarà més temps». 
 
Comparació amb altres països / Marfany va voler comparar la taxa de cesàries del Principat amb els països veïns. Afegint que molts hospitals «estan lluny d’assolir» els percentatges que recomana la ONU . «Espanya està en un 21% i Andorra ha aconseguit baixar del 41% el 2010 al 34% el 2015. Tot i això, és cert que són xifres encara no prou adequades pel nostre sistema sanitaris». 
Al respecte, la consellera general del Grup Parlamentari Mixt, Eloïsa Bonet, va destacar que efectivament Andorra ha baixat la seva taxa de cesàries però «no per accions concretes». En aquest sentit, Bonet va retreure el fet que fins ara no s’hagi  començat a treballar en aquesta problemàtica i que no es se sàpiga «perquè Andorra fa tantes cesàries». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT