PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Lliga de divuit equips

El Bilbao Basket evita ‘in extremis’ el concurs de creditors, que el permet continuar a la competició

Per JOAN JOSEP BLASCO

El consell d’administració del club explicava ahir a Bilbao l’acord assolit amb l’entitat bancària.
El consell d’administració del club explicava ahir a Bilbao l’acord assolit amb l’entitat bancària. | Javier Zorrilla / EFE
Tot aclarit. El serial de cada any a la Lliga Endesa finalitzava ahir. L’esportiu, amb la final dels play-off entre l’FC Barcelona Lassa i el Reial Madrid encara està en joc, però almenys als despatxos ja està tot lligat de cara a la pròxima campanya. La competició continuarà tenint divuit equips, amb els mateixos protagonistes. Finalment, el Bilbao Basket va aconseguir al darrer instant una nova línia de crèdit que li permet evitar el concurs de creditors en el que estava abocat, i per tant, perdre la plaça a l’ACB.
 
El futur ja queda clar. El conjunt basc, en el darrer dia que s’havia posat de termini després d’ampliar 48 hores el que s’havia imposat inicialment, va aconseguir tancar un acord amb Caja Rural de Navarra per a que l’entitat bancària li aporti el milió d’euros que necessitava per evitar entrar en concurs de creditors, el que hagués portat a l’entitat al descens directe a la LEB Or. «Avui és un altre dia especial per a la història del Bilbao Basket, un dia de felicitat». Amb aquestes paraules el president del consell d’administració, Xabier Jon Davalillo, obria la roda de premsa per explicar com s’havien produït els esdeveniments els últims dies i tot el que suposa continuar a la Lliga Endesa per un equip que la darrera dècada s’ha mostrat com un dels més competitius de la competició espanyola.
 
Garanties de pagament / L’acord amb Caja Rural de Navarra, que se signarà els propers dies, permet tenir una injecció econòmica d’un milió d’euros, que s’hauran de retornar en el termini de quatre anys. Amb aquests diners es poden afrontar els deutes més urgents que manté el club, com els tres mesos de sou que deuen als components de la plantilla, el cos tècnic i els treballadors, que puja a uns 600.000 euros. Carlos del Campo, el tresorer, va ser l’encarregat d’explicar tots els aspectes financers. Primer de tot van haver «d’activar les garanties necessàries» perquè l’entitat no compta amb patrimoni tangible, pel que van «posar en valor els actius del club», com són acreditar tots els ingressos que es mantenen a través dels contractes de patrocini, els abonaments dels socis i la venda d’entrades dels partits que es juguen a Miribilla, i sobretot, l’aval de l’ajuntament de Bilbao per als propers anys. «Aquesta ha estat una de les qüestions que han desencallat la situació», assegura Del Campo. L’equip portava el nom aquesta passada temporada de Dominion pel seu principal patrocinador. El contracte finalitza el 30 de juny i confien en poder estendre la relació durant més temps.
 
En els pròxims dies l’entitat celebrarà una assemblea general extraordinària per tal de proposar una ampliació de capital. Amb aquesta acció, en cas de ser aprovada, confien en recaptar 600.000 euros, que afirmen tenir emparaulats amb diferents espònsors. «Volem enviar un missatge d’optimisme i il·lusió. Ens espera un futur impressionant. Això està fet i s’ha de seguir treballant, però seguim complint el pla de viabilitat. No serà fàcil, encara que amb aquest suport estem convençuts que serem capaços d’arribar a bona destinació», assenyala Davalillo.
 
Palència i Melilla, a l’espera / Amb el capítol del Bilbao tancat de manera definitiva, la Lliga Endesa de la temporada 2016-17 queda definida, amb els mateixos divuit equips que la disputaven la campanya passada. Al mateix temps l’ACB se salva d’haver de fer un calendari amb un número senar, que no agrada ni a la mateixa organització ni als equips participants. Només queda per concloure la situació de futur del Quesos Cerrato Palència i el Club Melilla Baloncesto.
 
Els dos conjunts no van veure possible dies enrera poder assumir totes les exigències que demana l’ACB per entrar a formar part de la competició, tant econòmiques com d’instal·lacions. Per aquest motiu van demanar a la institució mantenir el dret esportiu per a la temporada 2017-18, el que vol dir que els guardin la plaça per a aquella campanya, com es va realitzar l’any passat amb el Club Baloncesto Ourense, un altre club que tampoc ascendirà al no haver pogut presentar tot el que es demanava. Ni treballant durant un any van poder complir amb les condicions al no rebre el suport financer necessari.
Per a que a Palència i Melilla se’ls reservin els drets, són els mateixos clubs de la Lliga Endesa qui ho han d’aprovar. Aquest tema serà traslladat a l’assemblea general ordinària que se celebrarà un cop finalitzada la temporada. Per a que la petició tiri endavant el 75% dels equips han de votar a favor. Mentrestant, els dos conjunts que van perdre la categoria a la pista treballen per mantenir-la als despatxos. El Movistar Estudiantes ja compta amb la invitació de l’ACB per a la seva continuïtat, mentre que el RETAbet.es GBC la rebrà en els pròxims dies.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT