PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Valira serà un parc d’aigües braves d’Escaldes a Sant Julià

El projecte, que està en fase d’estudi de viabilitat, suposa un circuit aquàtic lúdic durant 12 quilòmetres

Per E. J. M.

La demostració que es va fer ahir al Valira, a l'alçada d'Escaldes.
La demostració que es va fer ahir al Valira, a l'alçada d'Escaldes. | COMÚ D\'ESCALDES-ENGORDANY
Del pont de Caldea a la frontera del riu Runer amb canoa. Andorra Turisme s’ha tret de la màniga un nou projecte de producte turístic que consisteix en habilitar el riu Valira, al llarg d’uns 12 quilòmetres, en un parc fluvial d’aigües braves. La proposta, que està en fase d’estudi, compta amb la col·laboració dels comuns d’Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. La iniciativa ha de servir «per desestacionalitzar el turisme i ampliar l’oferta turística», va subratllar ahir el ministre de Turisme, Josep Maria Camp. «És un atractiu més per aprofitar el riu, i la idea és oferir activitats de ràfting, canoa-caiac i hidrospeed», va afegir. 
 
Per decidir si el projecte és viable, Andorra Turisme –amb l’acord dels comuns implicats– ha encarregat un «estudi de la viabilitat hidràulica» per comprovar que el projecte es pot desenvolupar. La primera fase va començar ahir, amb una baixada pel riu dels professionals que realitzaran la valoració del riu: l’empresa Rocroi, amb una llarga experiència en el sector, sobretot al Pallars Sobirà. També s’ha contractat una empresa de màrqueting turístic per promocionar el nou producte.
 
Ràfting al 2018 / L’estudi del parc fluvial d’aigües braves consta de tres fases: «Posar les barques al riu per comprovar que el riu sigui practicable, realitzar un estudi d’enginyeria hidràulica per si cal executar algun moviment de terres, i la part logística, d’infreestructures i permisos legals», va aclarir Camp. Al setembre, Rocroi té previst entregar un informe d’enginyeria del riu i també un estudi preliminar amb les conclusions. Per realitzar-lo, al juliol vindrà un enginyer nord-americà especialista en l’ús d’aigües braves per a ús recreatiu, amb el qual l’empresa treballa habitualment.
 
Si l’informe dóna llum verd a la viabilitat del projecte, entre octubre i novembre es farà la neteja del riu i el condicionament de les infraestructures mínimes necessàries, un procés que s’allargarà fins al març del 2017 i, a continuació, entre l’abril i el juny del 2017 es durà a terme una primera fase de navegació. Finalment, l’inici de l’activitat de ràfting al riu Valira pot començar entre els mesos d’abril i octubre del 2018, una activitat que s’haurà adjudicat a una empresa concessionària mitjançant «un concurs public», va avançar el ministre.
 
Per a Camp, «les condicions hidràuliques» hi són, «i el riu cada cop està més net, gràcies a l’esforç de les estacions depuradores». Els germans Lluís i Carles Rabaneda, de Rocroi, van admetre que «el riu es veu bé per practicar l’activitat», però el més important és «garantir-ne el cabal». De moment, però, el cabal està garantit a la primavera i la iniciativa és factible durant l’estació de desgel.
 
L’opinió dels cònsols / Els cònsols de les tres parròquies per on transcorrerà el recorregut de les aigües braves estan engrescats amb el projecte. La cònsol de la capital, Conxita Marsol, va subratllar que «és una gran oportunitat per als tres comuns» i va destacar que es tracta «d’un circuit urbà». El cònsol lauredià, Josep Vila, va recordar que Sant Julià ja tenia un projecte per practicar activitats recreatives al riu Valira al seu pas per la parròquia i va celebrar «que altres parròquies s’hi afegeixin». 
 
Per la seva part, la cònsol escaldenca, Trini Marín, va admetre que seria molt interessant per a la parròquia «que la sortida del circuit de ràfting  sigui davant de Caldea-Inúu», i va subratllar que ja hi havia un compromís de campanya electoral amb Andorra la Vella per estudiar un projecte similar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT