PUBLICITAT

Ordino

Volta als Ports: El Tour com a reclam

Tindrà rècord de participació en una edició on el traçat llarg és el mateix que el de la ronda francesa

Per J. J. BLASCO

Uns ciclistes, en una edició anterior de la Volta als Ports d'Andorra.
Uns ciclistes, en una edició anterior de la Volta als Ports d'Andorra. | TONY LARA
L’Agrupació Ciclista Andorrana va voler donar-li un toc mediàtic i diferent a la Multisegur Volta als Ports d’Andorra en la seva 39a edició. El Tour de França és una referència per a qualsevol aficionat a l’esport, i més pels amants de la bicicleta. Aquest any torna al Principat i per commemorar-ho l’organització planteja el mateix recorregut que en el final d’etapa de la gran ronda francesa. La iniciativa ha funcionat i es produirà un rècord de participants, amb una forta presència internacional.
 
La cita és el 3 de juliol. El 28 de juny es tanquen les inscripcions i fins el moment són 1.015 els que s’hi han apuntat, el que fa preveure que se superaran els 1.105 que van prendre-hi part l’any passat, ja que els darrers dies els índexs d’inscripcions sempre augmenten. Dels que estan confirmats 924 són homes, mentre que 91 són dones. La xifra femenina augmenta significativament respecte les darreres edicions. Hi són representats fins el moment tretze països, amb una presència significativa d’espanyols, que en són 507. Els francesos els segueixen amb 180. A més d’andorrans també hi haurà corredors de Bèlgica, Canadà, Colòmbia, Portugal, Estats Units, Alemanya, Luxemburg, Itàlia, Gran Bretanya i Suïssa. Entre els participants hi haurà professionals, que com altres anys es prendran la cursa a mode d’entrenaments, com l’australià Damien Howson (Orica), que el 2015 es va adjudicar la Volta als Ports, i l’espanyol Carlos Verona (Etixx-Quick Step). També s’espera que hi siguin altres ciclistes residents al país.
 
El recorregut llarg és l’estrella, amb el mateix itinerari que el pilot del Tour seguirà el 10 de juliol en la novena etapa, entre Viella i la coma d’Arcalís. Consta de 109 quilòmetres i 3.232 metres de desnivell, amb l’ascensió de quatre ports. Surt del Prat del Colat de la Massana i puja el coll de la Peguera, alt de la Comella, collada de Beixalís i coma d’Arcalís. Respecte al traçat que es podien trobar els participants altres edicions, «aquest recorregut és més curt, però més dur. Beixalís té tres quilòmetres infernals», assegura Gerard Riart, director de la cursa. La tornada del Tour aquest any és el reclam principal, tenint l’oportunitat d’afrontar el mateix itinerari una setmana abans del pas de la ronda gala. «Havíem de jugar aquesta carta i tenim molt bona resposta de la gent», remarca. I si aquest traçat es manté en les pròximes edicions és una decisió que prendran els propis ciclistes. Després de la cursa se’ls enviarà una enquesta i «decidiran si es manté o es canvia al d’abans».
 
Perquè del que es tracta és que es trobin a gust i que repeteixin l’experiència per la capacitat organitzativa i l’atractiu del paisatge. «Volem que a tothom li quedi un molt bon record tant de la marxa com del país. La qualitat és el més important». El recorregut mitjà consta de 81 km i 2.322 m i el curt de 27 km i 1.109 m, que va directe de la Massana a la coma d’Arcalís. L’oferta de varietat de distàncies i dificultat es realitza per «agafar tot el públic», per a corredors amb diferent grau de preparació. Hi haurà més d’un centenar de volutaris per a que el desenvolupament de la prova rutlli de la millor manera.
 
Village i promoció / Aquest és un esdeveniment que no només vol ser esportiu, sinó també un aparador del país. Per aquest motiu els village que s’instal·larà al prat del Colat el dia abans per recollir els dorsals serà més gran que anteriorment, i vol ser un centre de reunió tant dels participants i els acompanyants com del món del ciclisme. Per aquest motiu es realitzaran diverses activitats, a més de posar punts de venda de productes nacionals. La Volta als Ports servirà per «obrir boca per tots els esdeveniments de ciclisme que tindrem aquest 2016», assenyala Jordi Serracanta, conseller d’Esports del Comú d’Ordino. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT