PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sis mesos de presó condicional i inhabilitació per a Jordi Albà

L’expresident de l’Sdadv ha estat penat per utilitzar les targetes de l’entitat amb fins propis

Per E. Gracia / L. Raventós

L’expresident de l’Sdadv espera amb el seu advocat minuts abans d’entrar al judici.
L’expresident de l’Sdadv espera amb el seu advocat minuts abans d’entrar al judici. | RTVA
Sis mesos de presó condicional i dos anys d’inhabilitació –amb l’impediment d’exercir qualsevol càrrec públic– per a l’expresident de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv), Jordi Albà. Per tot s’interposa un delicte major continuat d’utilització temporal de béns públics. Aquesta és la sentència que va dictaminar ahir el Tribunal de Corts desprès d’analitzar els diversos testimonis i proves que es van presentar durant el judici celebrat el passat 6 d’abril. 
 
Es tracta d’una pena força inferior a la que demanava la fiscalia en un inici. Durant el judici l’acusació va al·legar que Albà (quan era president de l’Sdadv entre l’abril de 2012 i el maig de 2013), va fer ús d’una targeta de crèdit de la societat per a usos particulars. 
 
Utilització de targetes / Els fets pels quals es va jutjar a Albà es remeten al 2013, quan l’Sdadv va interposar una denúncia a l’expresident per utilitzar una targeta de la societat en benefici propi durant dos viatges que va realitzar a Madrid i als Estats Units, segons l’acusat, «en representació de l’Sdadv». 
 
La societat de drets d’autor va assegurar que durant el primer viatge –reconeixent que era en representació de l’Sdadv– Albá va realitzar dos càrrecs injustificats de 500 euros cada un. Pel que fa als Estats Units, l’Sdadv va insistir que aquest va ser un viatge completament deslligat de la societat. 
 
L’acusat va destacar que va anar als Estats Units a una fira de videojocs (sector al que es dedicava la seva empresa privada) i va aprofitar l’estància per «promocionar l’Sdadv i fer contactes». Tot i això, durant la seva estància al país nord-americà, Albà va fer pagaments amb la targeta de la societat superiors als 2.900 euros. Segons l’acusat, va haver de recórrer a emprar-la perquè en aquell moment les seves personals «no funcionaven». 
 
Els mateixos exvicepresidents de l’entitat van matisar durant el judici que en cap cas tenien constància que s’anés a realitzar un viatge a Estats Units, «i menys en representació de l’Sdadv». «És sorprenent [que es realitzés aquest viatge] i més quan la societat estava en un moment d’arrancada per fer convenis amb altres societats estrangeres i no per buscar clients o socis pel nostre compte». 
 
Voluntat de pagar / L’acusat va assegurar que de seguida es va posar en contacte amb l’Sdadv per comunicar-los els pagaments efectuats amb la targeta a Estats Units i mostrar-los la voluntat de reposar els diners, una afirmació que segons els exvicepresidents, no és certa. Aquests van destacar que es van assabentar dels moviments de la targeta perquè un d’ells es va disposar a mirar el compte bancari de la societat. 
 
«Després de demanar en reiterades ocasions que Albà ingressés els diners a la societat», en paraules dels expvicepresidents, finalment aquest va efectuar el pagament de tots els diners injustificats. Tot i això, en vista dels moviments sospitosos, i per «falta de confiança», l’Sdadv va procedir igualment a interposar la denúncia per donar constància dels fets ocorreguts. 
 
La desconfiança també es va traslladar al llavors ministre d’Economia, Jordi Alcobé. Es va realitzar una reunió on els dos exvicepresidents van mostrar el seu neguit vers les actuacions del president i van motivar així a que es procedís a la dimissió d’Albà unes setmanes després de la trobada.  
 
El 13 de juny del 2013 es va produir la dimissió i just un mes després va ser denunciat pels vicepresidents, perquè segons els demandants els ho va aconsellar el mateix Govern. La detenció finalment es va efectuar el passat novembre del 2013. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT