PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ja són una trentena els detinguts per agressió domèstica el 2016

Un terç de les persones intervingudes el primer semestre no superaven els 24 anys d’edat

Per MARISA DA COSTA

Els agents són sovint víctimes d’amenaces i desobediència per part dels acusats de maltractament contra els que actuen.
Els agents són sovint víctimes d’amenaces i desobediència per part dels acusats de maltractament contra els que actuen. | TONY LARA
Quan encara únicament ha transcorregut la meitat de l’any en curs, ja s’ha de lamentar l’actuació policial provocada per agressions esdevingudes en llars del Principat. Fins la setmana tancada, eren ja una trentena les persones detingudes com a presumptes autors d’un delicte de maltractaments en l’àmbit domèstic. Aquesta xifra ha augmentat respecte el mateix període del passat 2015, situant-se el nombre de processats durant aquest primer semestre del 2016 ja al 57% del total de casos de maltractament registrats l’exercici anterior.

Des del gener ja han estat tres desenes les persones enfrontades a la justícia per causa d’haver-se vist involucrades en presumptes maltractaments esdevinguts en l’àrea domiciliària; els sis mesos inicials del 2015 aquest número restava en 24 però l’any es clausurava finalment amb un total de 52 detencions per agressions en l’àmbit domèstic. Quan encara no ha finalitzat el primer semestre ja s’ha superat la meitat del global de l’any passat.
 
La gran majoria d’intervencions per maltractaments a casa van tenir relació amb la violència de gènere; 27 dels casos desemboquen de disputes conjugals finalitzades amb agressions de caràcter físic. En diversos d’aquests casos les diferències se saldaven amb la detenció dels dos membres de la parella. Aquesta situació s’ha produït sobretot entre persones que no superen els 25 anys d’edat i on la Policia va haver d’intervenir per aturar discussions més enllà de la verbalitat. De les trenta detencions, un terç van afectar persones que no superaven els 24 anys d’edat. 
 
No només violència de gènere/ Les detencions per agressions emmarcades en l’àrea familiar que han tingut lloc fins a la data d’ençà l’inici de l’any no es restringeixen només a la violència de gènere; cal parlar també d’actituds doloses amb fills i altres familiars. En aquest sentit, de les 30 intervencions realitzades, tres van tenir relació amb casos de violència com el donat contra una persona menor de la que no s’especifica l’edat i una altra per l’enfrontament d’una neboda amb la seva tieta, cas en què fins i tot un ganivet va tenir lloc en el desenvolupament de les diferències. 
 
En el que va de 2016, de les intervencions a llars andorranes per maltractaments també cal lamentar la irrupció de tres homes al domicili de les seves exparelles. D’altra banda i tot i que en alguns casos hant intervingut en les discussions objectes i armes, és important destacar que no és tracta exclusivament de casos en què s’ha donat violència: en diverses ocasions els agents van ser alertats per aldarulls en el si d’un domicili. 
 
Desobediència als agents/ No es pot parlar que passi en la majoria de casos, però en aquest marc de menysteniment vers els companys sentimentals i l’entorn familiar, també cal lamentar el desdeny dels presumptes agressors contra els agents de la policia que intervenen per aturar les disputes domèstiques. Algunes d’aquestes detencions efectuades per agressions en l’àmbit de la llar finalitzen amb violència envers els funcionaris de l’ordre; com ja s’ha esmentat, hi ha casos de maltractament domèstic que arriben a requerir el desplaçament d’una patrulla per aturar les desavinences. En gairebé una desena de les seves actuacions desencadenades per avisos de discussions conjugals, els policies han acabat enduent-se l’agressor no únicament per la violència domèstica sinó per desobediència i resistència als agents.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT