PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’atenció sanitària tindrà el mateix preu a totes les parròquies

Es constitueix la Comissió Nacional de Benestar Social que unificarà criteris entre comuns i Govern

Per Iván Moure

Els integrants de la Comissió Nacional de Benestar Social, ahir en la reunió constituent a l’edifici administratiu del Govern en companyia de Toni Martí.
Els integrants de la Comissió Nacional de Benestar Social, ahir en la reunió constituent a l’edifici administratiu del Govern en companyia de Toni Martí. | SFGA
L’atenció sanitària és un dels punts més importants a resoldre pel Govern a curt termini i alguna idea de la reforma que necessita ja està més o menys clara. Per exemple, que tindrà un  mateix preu a totes les parròquies, com així va assegurar Xavier Espot en veu d’un Govern que és el titular d’aquesta competència en territori andorrà però que pot delegar aquesta responsabilitats als comuns que ho desitgin.
 
Fins ara, només Escaldes i Andorra la Vella oferien serveis d’atenció domiciliària i servei de residència assistida. A la resta de parròquies se n’encarregava directament el Govern. El resultat era –i encara és– que cadascú feia les coses a la seva manera, com també hi havia diferència de preus entre ells. A partir de l’any que ve, que segons diu la llei és com a molt tard quan s’haurà d’aplicar el nou model, això ja no tornarà a passar. «Es fixarà una única manera de prestar el servei, la formació dels cuidadors i tarifes iguals perquè hi hagi equitat a tot el país», va apuntar Espot. Tarifes iguals a tot arreu, però també res de duplicitats en les mesures operatives, simplificació de tràmits.
 
Cal dir, però, que els preus a pagar per cada ciutadà anirà en funció de les seves possibilitats econòmiques o les de la seva família. «Aquells amb limitacions tindran l’empar del Govern sota la fórmula de la prestació i els que sí en tinguin potser hauran de pagar alguna part. Els recursos de què disposem s’han de destinar a les persones que més ho necessiten», va puntualitzar el ministre d’Afers Socials.
 
VALORACIÓ PRÈVIA DELS PACIENTS / D’altra banda, es tornaran a revisar els graus de dependència de les persones susceptibles de rebre una d’aquestes dues opcions d’atenció sanitària. Els graus 1 i 2 continuaran rebent atenció domiciliària i els 3 i 4, servei de residència assistida amb la diferència de que amb la reforma es farà una valoració prèvia de cada pacient. La idea, però, és la de fer pujar les persones de grau 1 i 2, segons Espot «perquè és més eficient i digne poder oferir una bona atenció a casa, abans que ingressar algú en un centre», va matisar el ministre d’Afers Socials.
 
Tot això és el que es va concloure ahir a la primera reunió de la Comissió Nacional de Benestar Social (CONBS), un òrgan de caràcter polític i tècnic per a la coordinació i la cooperació interadministrativa del Govern i els comuns sobre aspectes d’interès comú en matèria de serveis socials. La Comissió es va crear per la Llei 6/2014 del 24 d’abril passat, de serveis socials i sociosanitaris, està presidida per Espot i també hi formen part els seus homòlegs de Salut, Carles Álvarez; d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover; les secretàries d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll; de Justícia i Interior, Eva Descarrega; o de Relacions Institucionals, Consol Naudi; i tots els cònsols majors o menors dels set comuns.


Dos grups de treball per engegar la maquinària

A la primera reunió de la CONBS, a més de la seva constitució formal, es van establir les normes internes de funcionament i també la creació de dos grups de treball que la faran carburar de la manera adequada. 
 
Un serà de caràcter tècnic i específic que es centrarà en potenciar l’atenció domiciliària, un dels eixos principals tant del Govern com dels comuns per tal que les persones grans puguin romandre als seus domicilis amb dignitat i amb el servei assistencial adequat. 
 
Aquest, però, dependrà directament de que les seves decisions preses siguin aprovades per l’altre grup de treball, de caràcter general i que tractarà de l’intercanvi d’informació i el seguiment dels acords, la unificació dels criteris i la posada en marxa de les comissions tècniques comunals de benestar social. A més, de manera temporal, s’encarregarà de fer propostes sobre la reorganització de les competències perquè la llei de serveis socials diu que l’atenció domiciliària és cosa del Govern però aquest, segons Espot, «pot delegar la gestió als comuns». 
 
Cal veure si cada una de les corporacions locals vol fer-se seva aquesta competència –com fins ara havien assumit Andorra la Vella i Escaldes– per definir aquest grup de treball que, en tot cas, treballarà en base a uns criteris uniformes i equitatius a tot el país. Amb tot, Espot va apuntar que «s’ho quedi el Govern o els comuns, les decisions que es prenguin hauran de tenir en compte l’eficiència i la qualitat del servei, i en això estem tots d’acord».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT