PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’escut de seguretat ha evitat una «catàstrofe nacional» informàtica

Andorra Telecom mantindrà el sistema activat durant un mes en prevenció de possibles nous atacs «terroristes»

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una noia intenta navegar per internet però es troba que no hi ha connexió a la xarxa.
Una noia intenta navegar per internet però es troba que no hi ha connexió a la xarxa. | TONY LARA
Dos atacs pirates sense precedents han obligat Andorra Telecom a activar unes mesures de segures «excepcionals». L’afectació en el servei d’internet que es va patir tant dimarts a la tarda com ahir al matí ha estat causat pel que es coneix com un atac hacker. «Són terroristes que només volen perjudicar», segons ho va qualificar ahir el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, que va comparèixer per donar explicacions de la degradació del servei.
 
El directiu va admetre que el sistema de seguretat que s’ha hagut de posar en funcionament no s’havia hagut d’activar en cap moment des de la seva instal·lació, ja fa gairebé dos anys. La inversió ha estat important: 800.000 euros en el software i 150.000 euros per tenir els escuts disponibles. Nadal va afegir que «encara mantindrem les mesures de seguretat durant unes setmanes i després baixarem els nivells, però sempre mantenint l’alerta».
 
COL·LAPSE DEL SERVEI / L’atac hacker ha consistit en una petició massiva a dos IP dimarts i a d’altres dos IP ahir de manera que el servei s’ha sobresaturat i denegat. Nadal ho ha exemplificat: «Simulen ser un usuari normal que vol veure una pàgina web, però milions de vegades seguides. És impossible atendre tantes peticions i el servidor es col·lapsa». L’atac ha arribat a duplicar el tràfic de dades nacional, «com si la població d’Andorra s’hagués doblat de cop». 
 
El director d’Andorra Telecom va aclarir que la mitjana de tràfic nacional al Principat és d’entre 6,5 i 7 gigabits per segon (Gbs). En el primer atac, el de dimarts a la tarda, la petició de dades dels pirates informàtics va ser de 3,2 Gbs, per tant, va ser com si el nombre d’habitants augmentés un 33%. En el segon atac es va doblar la magnitud: fins a 6,7 Gbs, o sigui, que els hackers van demanar tantes dades com les que mou tot el país de mitjana. «Ha estat un desbordament del tràfic maliciós», va afirmar Nadal. 
 
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va coincidir amb Nadal en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què es tracta «d’una nova forma de terrorisme davant de la qual hem d’estar preparats i saber combatre». Cinca va matisar que la companyia ha estat «diligent» i ha actuat «en conseqüència», i que «l’important és tenir capacitat de resposta i, per ara, Andorra n’ha tingut». 
 
ORIGEN INCERT / Localitzar l’origen dels atacs és molt difícil ja que arriben des d’una vintena de països repartits per tot el planeta. El procediment per frenar-ho és «identificar les adreces des d’on provenen els atacs i demanar a les companyies dels països que les bloquegin». L’activació dels escuts han frenat els atacs i, per tant, «va ser un encert tenir el contracte preparat per activar-ho», va subratllar Nadal. Sense la inversió preventiva, ara Andorra seria un caos. 
 
Com ha afectat la clientela d’Andorra Telecom? A part de les quatre adreces IP que han rebut l’atac pirata, la identitat de les quals no s’ha volgut revelar per motius de seguretat, els experts informàtics que treballen en els escuts, «els millors equips d’Europa», han hagut d’intervenir en les autopistes de la informació i, per això, hi han hagut els talls puntuals al servei. El nombre d’usuaris afectats no es pot comptabilitzar però Nadal va admetre que en poden ser «uns milers». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT