PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Canvi d’estructura per ser a les finals de la Copa del Món del 2019

La FAE realitza variacions per poder comptar amb corredors a la cita que es disputarà a Andorra

Per JOAN JOSEP BLASCO

Els corredors de la FAE van participar ahir en la presentació de la nova estructura.
Els corredors de la FAE van participar ahir en la presentació de la nova estructura. | Tony Lara
Classificar corredors per a les finals de la Copa del Món que el 2019 acollirà el Principat. Aquest és l’objectiu que s’imposa la Federació Andorra d’Esquí (FAE) a mig termini, i pel que va rebre un increment significatiu per part del Govern en la seva subvenció esportiva. I perseguint aquesta fita l’ens realitza un canvi en l’estructura esportiva d’alpí per donar un pas endavant en la preparació dels corredors. Els resultats els volen veure la pròxima temporada i en els propers anys.
 
Per assolir les fites que es plantegen, el projecte es basa en quatre punts, com indica el director tècnic de la FAE, Carles Visa. Per una part hi ha els esportistes i tècnics, i les altres són la sort per evitar les lesions, millorar el programa esportiu i l’estructura tècnica. En aquest darrer punt s’han efectuat canvis. L’equip masculí segueix coordinat per Carlo Bagnod, i entra com a entrenador el francès Cyprien Richard, que va ser medalla de plata en gegant als Campionats del Món de Garmisch-Partenkirchen de 2011 i or per equips. A la Copa del Món suma quatre podis, amb una victòria. La seva arribada no serà complerta pel compromís que té adquirit com a comentarista d’Eurosport per a la pròxima temporada. La seva presència «ens ha d’aportar aquest punt de més que fins ara no teníem», exposa Visa. Per la seva part Richard indica que vol «transmetre la meva experiència» als corredors andorrans i se centrarà en «els petits detalls, que permetran donar un pas endavant». També destaca que la FAE «està més ben organitzada que algunes federacions grans», pel que tant l’ens com els mateixos corredors «s’ho han de creure» per progressar. També hi ha canvis a l’estructura femenina, amb Simon Bastelica com a coordinador. Fins ara estava a l’equip masculí.
 
Per a la millora general s’han reforçat els programes de pretemporada, passant dels cinquanta dies d’esquí als setanta. Prova d’això és que «a aquestes alçades porten una estada més que l’any passat», subratlla Visa. Tots els esquiadors hauran de guanyar-se el lloc per ser a les competicions d’un o altre calendari, i aquest és un fet que consideren més que positiu: «La competitivitat és la vida d’un equip. És el que ens farà créixer». De cara al pròxim curs estaran més centrats en Copa d’Europa, però «la Copa del Món no l’oblidarem per a que vagin agafant experiència i intentar assolir aquest repte» del 2019. La confiança és plena amb la nova estructura i els resultats que es van recollint, amb diversos top 100 mundials: «La situació de l’esquí a Andorra comença a ser bona, amb corredors amb rànquings importants».
 
Objectiu 2019 / Dos dels esquiadors que tenen més possibilitats de ser a les finals del 2019 si continuen progressant són Joan Verdú i Mireia Gutiérrez, que destaquen sobretot la preparació que tenen programada. «Estem incidint molt en l’entrenament físic. A mitja temporada arribàvem un pel cansats i no podíem donar el màxim. Ara podrem fer-la tota sense cansar-nos tant», assenyala Verdú. Per la seva part, Gutiérrez valora que «s’ha fet un pas endavant sobretot a nivell físic. Estem fent una molt bona feina».
 
A les finals només es troben els 25 primers del rànquing en cada disciplina. «M’ho marco com a objectiu, però sé que és una fita molt difícil», assegura Verdú, amb el gegant i el supergegant com a especialitats més accessibles a les que pot optar. Treballarà per ser-hi, tot i que «no em vull posar pressió afegida. Encara queda molt» i prefereix centrar-se en el present, la preparació que està efectuant i el proper hivern, on «espero tenir sort amb les lesions i poder fer la temporada sencera, per poder donar un passet endavant». Gutiérrez remarca que ser a les finals «és un estímul poder arribar-hi i córrer a casa», però no vol anar amb presses. «He de passar per la base, que és la Copa d’Europa, per tenir més confiança» i treballar amb tranquil·litat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT